USAs plaanitakse surmamõistetu hukata väga julmal viisil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkamisruum
Hukkamisruum Foto: SCANPIX

USA Missouri osariigi võimud on andud loa hukata surmamõistetu mürgisüstiga, mis tekitab talle ajukasvaja tõttu põrgupiinu.

Samas keelab USA põhiseadus julma ja vägivaldse karistamise, edastab AFP.

Surmamõistetud 55-aastase Ernest Lee Johnsoni kaebust käsitlenud Missouri Kansas City kohus tunnistas, et mürgisüstiga hukkamine tekitaks vangile suurt kannatust ja oleks seadusega vastuolus.

Meditsiiniline uuring näitas, et Johnsonil tekiksid mürki saades tugevad krambid, peapööritus ja valu, mis võivad viia teadvusekaotuseni ja organite töö lakkamiseni.

Sellest hoolimata lükkas kohtunik  Greg Kays vangi palve tagasi, kuna surmamõistetu ei esitanud oma soovi, kuidas ta hukatama peaks ning ta palvekiri jõudis kohtuni liiga hilja.  

Vangi advokaadi Jeremy Weisi teatel esitasid nad kohtule gaasikambri soovi, kuid Missouri osariigis ei ole ühtegi gaasikambrit.

Johnson tappis kolm ostukeskuse töötajat haamriga, mille tõttu ta kohtu alla anti ning määrati surmanuhtlus.

USAs on olnud juba mõnda aega diskussioon teemal, kas mürgisüstiga hukkamine paneb hukatavad kannatama ja kas see hukkamisviis tuleks ära keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles