ÜRO töötajad lahkusid Sri Lanka sõjatsoonist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamili sissid võitlemas pealetungiva armee vastu Sri Lanka põhjaosas.
Tamili sissid võitlemas pealetungiva armee vastu Sri Lanka põhjaosas. Foto: Reuters / Scanpix

Sri Lanka valitsus käskis ägenevate lahingute ootuses rahvusvahelistel abitöötajatel ajutiselt lahkuda saareriigi põhjaosast ning täna sõitsid sealt ära viimased kümmekond ÜRO esindajat, kes olid viibinud mässuliste Tamili Tiigrite kontrolli all olevatel aladel.

 

ÜRO pressiesindaja kinnitusel jõudis meeskond turvaliselt Omanthai kontrollpunkti, olles läbinud maantee, kus viimastel päevadel on puhkenud ägedaid kokkupõrkeid valitsusvägede ja sisside vahel, vahendas Reuters.

Sri Lanka president Mahinda Rajapaksa käskis nädala eest kõigil abiorganisatsioonidel oma töötajad põhjapoolsest sõjatsoonist ära tulla, sest armee alustas intensiivsemat pealetungi Tamili Tiigrite üheks tähtsamaks baasiks peetavale Kilinochchi linnale.

Sõjaväe teatel on armee praeguseks jõudnud sellest viie ja poole kilomeetri kaugusele. ÜRO meeskond tegutses samas linnas ning üritas sealt lahkuda juba nädalavahetusel, kui sinna hakkas langema mürske, kuid kohalikud elanikud blokeerisid siis nende tee.

Tamili Tiigrid on võidelnud oma riigi rajamise nimel juba veerand sajandit. Kahe aasta eest katkenud vaherahu järel on suurem edu hakanud saatma armeed ning valitsus loodab mässuliste vastupanule peagi lõpu teha.

Rajapaksa lubas ajakirjanikele, et abitöötajate sõjatsoonist ärakutsumine on vaid lühiajaline turvaabinõu ning üsna pea võivad nad tagasi minna, ehkki kindlat aega ta ei soostunud välja ütlema.

Sri Lanka armee aktiivne tegevus tamilite vastu on seadnud suuremasse ohtu ka saarewriigi teiste piirkondade elanikud ning alles täna plahvatas pealinnas Colombos taas pomm, mis vigastas ühes bussis kergelt nelja inimest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles