Soome kaitsepolitsei: terrorioht Soomes on kasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejad septembris Soomes Tornio vastuvõtukeskusesse saabumas.
Varjupaigataotlejad septembris Soomes Tornio vastuvõtukeskusesse saabumas. Foto: SCANPIX

Terrorismioht Soomes on kasvanud ja muutunud keerulisemaks, teatas tänasel pressikonverentsil Soome kaitsepolitsei (SUPO) juht Antti Pelttari.

Asüülitaotlejate seas võib SUPO hinnangul olla indiviide, kes on sidemeid äärmuslike islamiorganisatsioonidega, kirjutab Soome rahvusringhääling YLE.

«Asüüliolukorra äkiline muutumine kujutab Soomele suurt ohtu,» sõnas Pelttari. Siiski on üldine terrorioht riigis madalal tasemel ning terroriorganisatsioonide rünnakuvõimalus väike, kuid SUPO ei välista üksikisikute sooritatud rünnakuid. Praegu jälgib kaitsepolitsei umbes 300 isiku tegevust.

Kaitsepolitsei eelneva terroriohuhinnangu kohaselt oli see 2014. aastal väga madal.

SUPO andmeil on väliskonfliktides, eriti Süürias ja Iraagis, relvategevuses osalevate ja Soome naasvate inimeste hulk märkimisväärne.

Ameti andmeil on väliskonfliktides, peamiselt Süürias, osaledes hukkunud 15 Soomest lahingutandrile lahkunud inimest. SUPO teatas täna, et nende andmeil on relvakonfliktides aktiivselt osalenutest Soome naasnud 20 isikut.

Kuna Soomest lahkub välisriikidesse võitlejaid, siis islamiäärmuslased tunnevad Soomet varasemast paremini, teatas kaitsepolitsei.

Lisaks on tõusnud vägivaldsete vihakuritegude oht varjupaigataotlejate hulga tõusu ja immigratsioonivastase õhustiku tõttu. Varjupaigataotlejate arvukuse kiire kasv suurendab ka islamiusu äärmuslikuma tiiva vastu huvi tundvate inimeste arvu Soomes, leidis amet.

SUPO andmeil alustas näiteks Soome Vastupanuliikumine (SVL) kampaaniat riiki saabuvate varjupaigataotlejate ja uute majutuskeskuste vastu. Esile on tõusnud ka uute paremäärmuslike rühmituste tunnuseid kandvate inimeste arvu kasv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles