USA on silmitsi Vene mereväe värske väljakutsega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevad Kaspia merelt Süüriasse rakette tulistamas.
Vene sõjalaevad Kaspia merelt Süüriasse rakette tulistamas. Foto: en.dailypakistan.com.pk

USA sõjalaevastiku uus juht ütles Financial Timesile, et Ameerikas käivad vaidlused selle ümber, kas Euroopasse oleks tarvis paigutada rohkem laevu.

Nagu rõhutas admiral John Richardson, on debattide taga Venemaa aktiivsus Mustast merest ja Vahemerest kuni Atlandi ja Vaikse ookeanini välja. «Nende allveelaevastik ja merevägi pole tükk aega nii aktiivsed olnud, umbkaudu kakskümmend aastat,» ütles Richardson.

Kuigi teatud määral tuleneb venelaste aktiivsus kaasatusest Süürias, on nende sõjalaevastik üha aktiivsem nii USA idarannikul kui Vaikses ookeanis. Nagu ütles hiljuti Venemaa mereväe ülemjuhataja admiral Viktor Tširkov, on Vene allvelaaevade patrullid alates 2013. aastast sagenenud 50 protsenti.

Eriti on USA ametnikke ehmatanud märgid sellest, et Vene allveelaevad vaatlevad võtmelisi telekommunikatsiooni kaableid Atlandi ookeani põhjas, mis on Richardsoni sõnutsi «väga murettekitav.»

«Sellist liiki liiklust on väga raske teistesse kanalitesse ümber suunata,» ütles ta kõnealuste kaablite kohta. «See ähvardaks teist globaalset süsteemi, infosüsteemi... mis on seotud jõukusega ja on seotud julgeolekuga.»

Samal ajal on ameeriklastel käimas uued manöövrid Lõuna-Hiina Merel, et vastata Hiina aktiivsusele. Paljude rahvaste arvates on ohus meresõiduvabadus vetes, kust käib läbi 30 protsenti globaalkaubandusest.

Admiral Richardsoni sõnutsi tuleb rahvastel pidada kinni meresõidureeglitest, et ohtu ei satuks globaalsüsteem, ülemaailmne kaubandus, jõukus ja heaolu.

Admiral nentis, et president Vladimir Putin on võtnud eesmärgiks olla maailmaareenil «tõsine tegija» ning et tegemist «ei ole lühiajalise ettevõtmisega.»

Pärast külma sõja lõppu on Venemaa hoidnud sõjalised kulutused stabiilselt kõrgel tasemel. Richardson osutas sellele, et hiljuti on Venemaa demonstreerinud võimekust tulistada Kaspia merel paikneva laevastiku alustelt tiibrakette sihtmärkide pihta Süürias. «See on märkimisväärne võimekus, märkimisväärne demonstratsioon,» ütles admiral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles