Moskva teatas ISi vastaste koordineerimisrühmade loomisest Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria riigipea Bashar al-Assad ja Venemaa president Vladimir Putin.
Süüria riigipea Bashar al-Assad ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Vene kaitseministeerium ja Süüria opositsioonijuhid moodustasid koordineerimisrühmad ühiseks võitluseks äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, ütles Vene relvajõudude kindralstaabi operatiivvalitsuse juht kindralpolkovnik Andrei Kartapolov teisipäeval.

«Moodustasime koordineerimisrühmad, mille koosseisu ja asukohta ei saa veel avalikustada. Nad töötavad ühiselt ISi vastase võitlusega seotud probleemide lahendusi koordineerides,» lausus Kartapolov.

«Soovin teile öelda, et osana laiapinnalise rahvusvahelise koalitsiooni moodustamisest terrorismivastaseks võitluseks Lähis-Idas lõime kontaktid Süüria opositsiooni juhtide ja mitmete rühmituste välikomandöridega.»

«Need patriootlikult meelestatud sõjajõud, hoolimata neli aastat kestnud vastasseisust valitsusvägedega, hindavad ideed Süüria hoidmisest ühtse ja iseseisva riigina, mis on vaba ja üle ISIList ja teiste terroristide poliitilistest auahnetest taotlustest,» lisas ta, kasutades ISi varasemat nimekuju Iraagi ja Levandi Islamiriik.

«Oleme korduvalt öelnud, et oleme valmis lävima kõikide Süüria patriootlike jõududega, mis võitlevad ISILi ja Jabhat al-Nusra terroristide vastu,» lausus Kartapolov.

«Koostöö aitab ühendada valitsusvägede ja teiste patriootilike jõudude pingutusi ning moodustada ühisrinne ühise vaenlase - rahvusvahelise terrorismi vastu.»

Kartapolovi sõnul ründasid Vene sõjalennukid teisipäeval 12 lahingulennu käigus Süürias 24 sihtmärki, mille koordinaadid olid edastanud Süüria opositsiooni esindajad.

Sihtmärgid asusid Palmyras, Deir Ezzoris, Ihtriyas ja Aleppo idaosas ning seal hävitati terroristide komandopunkte, relvaladusid ja õhutõrjekahureid, lisas Kartapolov.

«Venemaa välisministeerium on teadlik nendest kontaktidest, võime kinnitada nende viljakat iseloomu,» lausus teisipäeval Vene asevälisminister Mihhail Bogdanov.

«Need kontaktid Vene kaitseministeeriumi ja mõõduka Süüria opositsiooni esindajate vahel tunduvad meile erakordselt olulised ning kasulikud nii terroristidega võitlemise kui poliitilise protsessi edendamise vaatenurgast,» lisas Bogdanov.

Venemaa ja Saudi Araabia vahetasid 29. oktoobril Viinis Süüria opositsioonirühmituste nimekirju, et selgitada välja, milliseid neist saaks kaasata konflikti lahendusse. Bogdanovi neljapäevasel sõnul oli Moskva nimistus 38 rühmitust, mis võib veel pikendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles