Migrandirahutused jõudsid ka Briti sõjaväebaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Dhekelias.
Migrandid Dhekelias. Foto: Reuters/ScanPix
  • 21. oktoobril Küprose baasi randa saabunud lootsid pääseda Ühendkuningriki
  • Akrotirisse jõudnute ainus varjupaigalootus on Küprosel
  • Briti baasis elab siiani sinna 1998. aastal saabunud migrante

Briti sõjaväe esindajad tunnistavad, et nende Küprosel asuvas sõjaväebaasis on esinenud migrandirahutusi. Nimelt peatub seal 114 Lähis-Idast pärit inimest, kes saabusid Küprosele möödunud kuul ja soovisid varjupaika saarel asuvast Briti sõjaväebaasist lootuses, et see aitab neil pääseda otse Ühendkuningriiki.

«Me oleme teadlikud mõnedest intsidentidest, kuid ei lasku detailidesse,» kommenteeris rahutuste küsimust Briti vägede kõneisik Sean Tully. Ta tunnistas samas, et esmaspäeval vajas kustutamist kaks põlevat telki.

Tully vastus tuli kommentaariks vasakpoolse Briti lehe The Guardian veebile postitatud videotele, kus migrandid kaebasid selle üle, et neid koheldakse nagu loomi.

Briti kaitsejõudude esindaja sõnul on saabunud valdavalt Süüria, Palestiina ja Liibanoni päritolu. Tully hinnangul tekitab neis rahutust peamiselt ebakindlus tuleviku osas, hoolitsusega baasi poolt on kõik korras.

«On arusaam, et asjad ei liigu nii kiiresti kui nemad tahaksid,» rääkis Tully.

28 last, 19 naist ja 67 meest saabusid Akrotiri õhuväebaasi randa 21. oktoobril. Möödunud nädalal toimetati nad Dhekelia garnisoni.

Tully sõnul on käputäis saabunuist palunud varjupaika Küproselt ja nende avaldustega tegelevad Küprose võimud. «Need, kes varjupaika ei palu, võidakse tagasi kodumaale viia,» lisas ta.

Briti kaitsejõud on vankumatult seisukohal, et Küprose baasidest mingit pääsu varjupaigale Ühendkuningriigis ei saa.

Vastavalt Briti kaitseministeeriumi avaldusele tuleb migrandid üle anda Küprose võimudele. Selliste olukordade lahendamiseks on neil saareriigiga koostöölepe juba aastast 2003.

Enne seda kokkulepet jäid Akrotirisse saabunud migrandid lihtsalt «seaduseauku». 1998. aastal maabus sõjaväebaasi rannas kaluripaat 75 migrandiga. Osad neist elavad Dhekelias siiani – korduvad varjupaigataotlused Ühendkuningriigilt on tagasi lükatud.

1950. aastal ehitatud Akrotiri õhuväebaas jäi brittide kätte ka pärast Küprose iseseisvumist 1960. aastal. Nii mõnelegi Eesti kaitseväelasele võib see kohanimi tuttav olla seetõttu, et suur osa Afganistani teel olnud Briti sõjalennukeist tegi seal vahepeatuse.

21. oktoobril Akrotiri randa jõudnud. Fotod: Scanpix
21. oktoobril Akrotiri randa jõudnud. Fotod: Scanpix Foto: Jack Hill/The Times/AP
Briti sõjaväelased migrantidele laohoonesse ajutist öömaja rajamas.
Briti sõjaväelased migrantidele laohoonesse ajutist öömaja rajamas. Foto: JACK HILL/AFP
Sõdurid migrantidega vahetult pärast nende saabumist.
Sõdurid migrantidega vahetult pärast nende saabumist. Foto: HANDOUT/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles