Kolm Kataloonia partied läheb iseseisvumise vastu kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia lipp.
Kataloonia lipp. Foto: SCANPIX

Kolm Kataloonia iseseisvumisvastast parteid esitas täna Hispaania konstitutsioonikohtule taotluse peatada regionaalparlamendi katse algatada ametlikult lahkulöömisprotsess.

Riigi tasandil võimul oleva konservatiivse Rahvapartei ning sotsialistide ja paremtsentristliku Ciudadanose kohalikud harud esitasid igaüks Madridi kohtule apellatsiooni eelnõu vastu, mis peaks esmaspäeval Kataloonia parlamendis hääletusele pandama.

Autonoomse piirkonna iseseisvust pooldavad erakonnad tahavad käivitada eelnõu vastuvõtmisega ametlikult Hispaaniast eraldumise protsessi, et 18 kuu jooksul iseseisev vabariik välja kuulutada.

Separatistid said 27. septembri valimistel esmakordselt 135-kohalises Kataloonia parlamendis enamuse. Samas kogus iseseisvuse pooldajate leer alla poole valimistel antud häältest, mis seab kahtluse alla eraldumissammude legitiimsuse.

Katalaani Rahvapartei esimees Xavier Garcia Albiol ütles, et nende eesmärk on kaitsta katalaane, kes tunnevad end hispaanlastena, ja kaitsta end türanliku sammu eest.

Kataloonia sotsialistide juht Miquel Iceta ütles, et separatistide plaan tallab jalge alla õigused ja vabadused ning rikub Hispaania seadusi.

Peaminister Mariano Rajoy kordas hoiatust, et kui Kataloonia parlament eelnõu vastu võtab, pöördub ta juba järgmisel päeval konstitutsioonikohtu poole taotlusega see tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles