Taanis eraldatakse äärmusvaadetega vangid teistest vangidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radikaliseerunud Omar Abdel Hamid El-Hussein, kes lasi veebruaris Kopenhaagenis maha kaks inimest
Radikaliseerunud Omar Abdel Hamid El-Hussein, kes lasi veebruaris Kopenhaagenis maha kaks inimest Foto: SCANPIX

Taani justiitsministri Søren Pindi teatel plaanitakse äärmusvaadetega vangid eraldada teistest vangidest, et nende radikaalsed vaated vanglakeskkonnas ei leviks.

Parempoolset parteid Venstre esindav Pind kavatseb järgmisel kuul parlamendis tutvustada kahte uut selle plaani taga olevat seaduseelnõu, edastab Yle.

«Äärmuslike vaadetega isikud on suur julgeolekuoht. Ei saa lubada, et nad oma vaateid levitaksid ja uusi jüngreid värbaksid,» teatas Pind eile.

Seaduseelnõudest ühes käsitletakse sea, kuidas tuleb ametnikel käituda, kui ilmnevad vangi radikaalsed vaated ning teises on meetmed, mis võimaldavad radikaalseid vange eraldada.

Pindi vaate kohaselt ei näe eraldamine ette üksikkongi panemist, pigem eraldatakse nad vanglas teatud alale ja neil keelatakse teiste vangidega suhtlemine.

Veebruaris lasi 22-aastane Omar Abdel Hamid El-Hussein Kopenhaagenis maha kaks inimest ja pärast seda hakkasid Taani võimud enam tähelepanu pöörama radikaliseerumisele.  

El-Hussein oli vaid kaks nädalat varem vabanenud vanglast, kus ta kandis karistust vägivalla- ja relvakuritegude tõttu.

Vanglaametnikud teatasid Taani julgeolekuteenistusele, et Taanis palestiinlastest vanemate lapsena sündinud El-Hussein on äärmuslike vaadetega, kuid siis jäi see vaid raporti tasandile ja tema suhtes midagi ette ei võetud.

El-Hussein tappis 14. veebruaril sõnavabadusüritusel osalenud taanlasest režissööri ja sünagoogi juures valves olnud juudi. Lisaks tekitas ta viiele politseinikule kehavigastusi.

Politsei lasi El-Husseini 15. veebruari varahommikul maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles