Mehhiko astus sammu lähemale kanepi seadustamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim.
Kanepitaim. Foto: SCANPIX

Mehhiko ülemkohus andis eile väikesearvulisele aktivistide rühmale loa kasvatada kanepit ja tarbida kanepitooteid, edastas põhjanaabrite rahvusringhääling Yle.

Ülemkohus otsustas nelja poolt- ja ühe vastuhäälega, et enda tarbeks kanepi kasvatamise keelamine on põhiseaduse vastane. Otsus puudutab vaid kõnealust aktivistide rühma.

Kahest advokaadist, raamatupidajast ja keskkonnaaktivistist koosnev rühm esitas 2013. aastal kohtule kaebuse, kui tervishoiuametnikud keelasid neil kanepi kasvatamise oma tarbeks. Väikese koguse marihuaana omamine on olnud riigis seaduslik 2009. aastast, kuid kanepi kasvatamine ja müük on endiselt keelatud.

Aktivistide sõnul pole nende eesmärgiks mitte kasvatamine ja tarbimine, vaid keskustelu äratamine kanepi ja kanepitoodete legaliseerimise teemadel ja kohtuotsus on samm selles suunas.

Mehhikos viimasel kümnendil möllav uimastisõda on nõudnud rohkem kui 100 000 inimese elu. Legaliseerimise pooldajate arvates on keelust kasu vaid kartellidel, mis teenivad kuritegelikul teel miljardeid dollareid. Samal ajal on vanglad täis tühiseid narkokaubitsejaid ja inimesi, kellelt on leitud väike kogus narkootikume.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles