Rootsi asus uurima USA saatkonna jälgimistegevust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Stockholmis.
USA saatkond Stockholmis. Foto: SCANPIX

Rootsi julgeolekuküsimuste peaprokurör Tomas Lindstrand alustas täna uurimist USA Stockholmi saatkonna korraldatud jälgimistegevuse küsimuses, teatas uudistevõrk AFP.


Lindstrandi sõnul on tema uurimise eesmärgiks selgitada välja, kas toime on pandud kuritegu ja kui kuritegu on toime pandud, kes seda tegi. Ta märkis, et uurimist aitab läbi viia Rootsi kaitsepolitsei ning praegu on ülejäänud töö käik salastatud.

Laupäeval teatas Rootsi justiitsminister Beatrice Ask, et USA saatkond on salaja Rootsi elanikke jälginud alates 2000. aastast.

Samasugused teated saabusid möödunud nädalal ka Oslo ja Kopenhaageni USA saatkondade kohta. Nii Rootsi kui ka Norra ja Taani võimud väidavad, et ameeriklased pole neid nende riigis käinud jälitustegevusest informeerinud.

USA saatkonnad Stockholmis ja Oslos teatasid, et tegu oli osaga nende tavapärastest kaitseprotseduuridest. «See ei ole salaprogramm ega ka luureprogramm,» väitis laupäeval Ühendriikide saatkond Rootsis.

Ekspertide väitel rikub asukohamaa võimude loata selle kodanike jälgimine siiski kohalikke seadusi.

Justiitsminister Ask ütles, et mõistab, et kõrge ohutasemega riigid astuvad samme rünnakuriski vähendamiseks. «Kuid need sammud peavad jääma Rootsi seaduste raamidesse,» lisas ta, öeldes, et Rootsi võime tuleb teavitada, ja tunnistades, et praegu on selgusetu, kas ameeriklaste tegevus oli illegaalne või mitte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles