Tiido: USAs ei mõisteta Euroopa Liidu juhtimist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama kätleb Euroopa Komisjoni president José Manuel Barrosot mullu aprillis.
Barack Obama kätleb Euroopa Komisjoni president José Manuel Barrosot mullu aprillis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu juures asuvas Eesti esinduses Brüsselis ühise välis- ja julgeolekupoliitika küsimustega tegeleva suursaadiku Harri Tiido hinnangul ei mõisteta Ameerika Ühendriikides hästi ELi juhtimisstruktuuri.

«Kas meie ise saame täpselt aru, kuidas Euroopa Liidu juhtimine käib?» küsis Tiido ETV saates «Välisilm».

«Minul on mõned küsimused pisut segased. Ja kui me kujutame ette teispool ookeani – kuidas see keerukas süsteem sinna paistab,» rääkis suursaadik.

«USAs ei saada hästi aru, kes millega Euroopas tegeleb. Välisesindus on alles arendamisel, milliseks kujuneb selle juhi Kõrge esindaja roll, milliseks Herman van Rompuy ja milliseks Jose Manuel Barroso roll – kõik see pole veel selge,» sõnas Tiido.

«Meil on hetkel justkui kaks presidenti, välisminister ehk asepresident – sellest kujunevast süsteemist arusaamine võtab ameeriklastel aega,» leidis Tiido.

Kui USAs on president Barack Obama populaarsus kiiresti kahanenud, siis Euroopas on ta endiselt äärmiselt populaarne.

65 protsenti küsitletud eurooplastest hindas kõrgelt ka Obama administratsiooni Venemaa-poliitikat, samas kui ameeriklaste seas oli see protsent 61.

«Võimalik, et kevadise tippkohtumise ärajätmine oli veidi ELi jaoks solvang,» nõustus Harri Tiido, lisades, et teisalt peegeldab see USA arenguid, kus rohkem keskendutakse siseprobleemidele

«Ta on esimene nn. post-euroopa ajajärgu president, kel pole otsest sidet Euroopa asjadega,» tõdes Tiido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles