Saksa valitsus jõudis üksmeelele majandusmigrantide väljasaatmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist ja Pakistanist pärit pagulased Giesseni registreerimiskeskustes Saksamaal.
Afganistanist ja Pakistanist pärit pagulased Giesseni registreerimiskeskustes Saksamaal. Foto: SCANPIX

Saksamaa teatas eile, et kiirendab rahuldamata asüülitaotlusega sisserändajate riigist väljasaatmist.

Saksa võimuliidu osapooled - kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), selle sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ning Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) - jõudsid pärast nädalaid kestnud tülitsemist rekordilise sisserändajate hulga lõimimise üle kokkuleppele, et majandusmigrandid saadetakse kolme nädala jooksul kodumaale.

Majandusmigrantidena määratletakse sisserändajaid, kelle lähteriikides ei käi sõda.

Samuti jõudis võimuliit kokkuleppele luua viis vastuvõtukeskust asüülitaotlejatele, kelle šansse varjupaika saada hinnatakse saabumisel väikseks. See samm peaks lihtsustama rahuldamata asüülitaotlusega isikute väljasaatmist.

«Astusime täna hea ja tähtsa sammu edasi,» ütles Merkel, kes on langenud oma avatud uste poliitika tõttu üha suurema kriitika alla.

Saksamaa registreeris jaanuarist oktoobrini 758 000 asüülitaotlejat, enamik neist Süüriast, Iraagist ja Afganistanist, teatas siseministeerium neljapäeval.

Saksa valitsus on juba võtnud karmima lähenemise nn turvalistest lähteriikidest, nagu Balkanimaad, pärit sisserändajate suhtes. See tõi oktoobris kaasa Albaaniast ja Kosovost pärit migrantide arvu järsu languse.

Berliin on üritanud hajutada kartusi põgenikke soosivate poliitikate majandusliku hinna pärast, kinnitades, et suudab 2016. aasta eelarve tasakaalustada, vaatamata miljardite eurode kulutamisele migrantide eest hoolitsemisele.

Saksa võimuliidu kokkulepe langeb ajale, mil Euroopa Komisjon avaldas prognoosi, mille kohaselt jõuab Euroopasse 2017. aastaks veel kolm miljonit sõja ja vaesuse eest põgenevat inimest.

ÜRO põgenikeagentuur (UNHCR) teatas neljapäeval, et prognoosib järgmise nelja kuu jooksul 600 000 migrandi meritsi Türgist Kreekasse jõudmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles