Pakistan peatas migrantide tagasivõtuleppe ELi riikidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani päritolu migrandid septembris Kreekas Kosis.
Pakistani päritolu migrandid septembris Kreekas Kosis. Foto: SCANPIX

Pakistan peatab illegaaalsete immigrantide tagasivõtu leppe kõigi Euroopa Liidu riikidega peale Ühendkuningriigi, põhjendades seda leppe jultunud väärkasutamisega, vahendas eile riigimeedia.

2010. aastast pärit leppe eesmärgiks oli hõlbustada Pakistani illegaalide ja teiste Pakistani kaudu ELi saabunud riikide kodanike naasmist.

Siseminister Chaudhry Nisar Ali Khani sõnul väärkasutavad Euroopa riigid lepingut.

«Pakistanlasi, kes reisivad ebaseaduslikult ükskõik millisesse lääneriiki, võib tagasi saata pärast seda, kui Pakistan on nende päritolu ja muid asjakohaseid üksikasju nõuetekohaselt kontrollinud,» ütles Khan kohalikule meediale.

Kuid enamik lääneriike deporteerib inimesi Pakistani võimudelt kinnitust saamata, ütles ta.

Khani sõnul saadeti ainuüksi möödunud aastal Pakistani erinevatest riikidest tagasi 90 000 inimest.

«Teine viimastel kuudel ilmnenud ohtlik suundumus on, et välismaal dokumentideta reisivad arvatavad pakistanlased deporteeritakse terrorismis süüdistatuna, kontrollimata seejuures, kas tegemist on ikka pakistanlastega,» lisas ta.

Minister ei öelnud, millal lepe peatati ega nimetanud ühtegi konkreetset riiki, mis viimasel ajal oleks pakistanlasi terrorismis süüdistatuna deporteerinud.

Euroopa Liidu delegatsiooni liikmed, kellega uudisteagentuur AFP Islamabadis ühendust võttis, väitsid, et ei tea seesugusest Pakistani sammust midagi.

Teade tuli pärast seda, kui Kreeka politsei vahistas 12 jõugu liiget, kes võltsisid dokumente Kesk-Euroopasse pääseda üritanud sisserändajatele, üheksa neist olid pakistanlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles