Hiina ja Taiwan tegid ajaloolise sammu suhete paranemise suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping (vasakul)ja Ma Ying-jeou ajaloolisel kohtumisel.
Xi Jinping (vasakul)ja Ma Ying-jeou ajaloolisel kohtumisel. Foto: SCANPIX

Hiina ja Taiwani liidrid kohtusid laupäeval ametlikult, tegu on esimese sellise kohtumisega alates Taiwani lahkulöömisest kommunistliku Hiina võimu alt 1949. aastal.

Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Taiwani liidri Ma Ying-jeou kohtumise üle rõõmustas ka USA, kes kutsus üles tegema edusamme pingete vähendamisel ja stabiilsuse edendamisel.

«USA tervitab Taiwani väina mõlema poole liidrite kohtumist ning väinaüleste suhete ajaloolist paranemist viimastel aastatel,» ütles välisministeeriumi kõneisik John Kirby avalduses.

«USA-l on sügav ja püsiv huvi rahu ja stabiilsuse vastu Taiwani väinas ning me julgustame mõlemat osapoolt edasisele edule sidemete ehitamise, pingete vähendamise ja stabiilsuse edendamise suunas, lähtudes väärikusest ja austusest,» ütles ta.

Kahe liidri kohtumine kestis rohkem kui tunni.

Hiina peab Taiwani endiselt oma mässuliseks piirkonnaks ning pole loobunud mõttest seda kunagi taas oma kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles