Rändekriis on tõstnud Saksa parempoolse AfD toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfDi toetajad 7. novembril 2015 Berliinis.
AfDi toetajad 7. novembril 2015 Berliinis. Foto: SCANPIX

Saksa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (Alternative für Deutschland - AfD) toetus on tõusnud tänu Euroopat tabanud rändekriisile üheksa protsendini, näitavad täna avaldatud küsitlustulemused.

AfD on kantsler Angela Merkeli migratsioonipoliitika teravaim kritiseerija ja laupäeval tulid erakonna üleskutsel tuhanded inimesed Berliini tänavatele põgenike vastu meelt avaldama.

AfD toetus on selle aasta kõrgeim ja ulatub Ida-Saksamaal koguni 14 protsendini, kirjutas ajaleht Bild am Sonntag.

«AfD on ainuke partei Saksamaal, kes kasutab end tagasi hoidmata ära rahva mõne osa seas välismaalaste kohta levinud eelarvamusi,» ütles politoloog Ulrich von Alemann küsitlustulemusi kommenteerides.

Euroskeptilise erakonnana asutatud AfD on kaldunud nüüdseks tugevalt paremale ja mõned selle juhid toetavad avalikult islamivastast protestiliikumist PEGIDA.

Laupäevasest Berliini meeleavaldusest võttis politsei andmetel osa umbes 5000 inimest, kelle hinnangul on Merkeli helde migratsioonipoliitika viinud riigi kitsikusse.

«Peatage Merkel, päästke Saksamaa!» ja «Merkel minema!» võis lugeda meeleavaldajate plakatitelt.

Samal ajal korraldati umbes 800 osalejaga vastumeeleavaldus, kus kanti plakateid «Natsid välja!».

Vastaspoolte vahel puhkes vahepeal kähmlus, mille politsei pidi lahutama. Vahistati umbes 40 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles