Carter: USA kohandab Moskva tegevuse tõttu sõjalist planeerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Ashton Carter.
USA kaitseminister Ashton Carter. Foto: SCANPIX

Kaitseminister Ashton Carteri sõnul kohandab USA oma sõjalist planeerimist Venemaa suurenevale agressioonile vastuseismiseks.

Carter pidas reedel kõne Californias Ronald Reagani nimelises raamatukogus korraldatud iga-aastasel kaitsefoorumil, kus olid kohal Ühendriikide kaitseametkondade juhid, poliitikud ja eksperdid.

«Venelased on läbi viinud väljakutsuvaid tegevusi merel, õhus, kosmoses ja küberruumis,» lausus Carter. «Kõige enam teeb rahutuks Moskva-poolne tuumarelvadega ähvardamine. See tekitab küsimusi Vene juhtkonna pühendumisest strateegilisele stabiilsusele, austusest tuumarelvade kasutamise normide vastu ja sellest, kas nad peavad lugu ettevaatlikkusest, mida tuumaajastu juhid tuumarelvadega vehkimise asjus üles näitasid.»

USA kaasajastab oma tuumaarsenali, investeerib uutesse tehnoloogiatesse nagu mehitama lennukid, kaugpommitajad, laserid ja elektroonilise sõja süsteemid, lausus ta. Lisaks vihjas kaitseminister uutele relvadele, mis on tõeliselt üllatavad, kuid mida ta foorumil kirjeldada ei saa.

«Täiendame ja edendame oma operatiivtasandi heidutus- ja kaitsekavasid, arvestades Venemaa muutunud käitumisest,» lausus Carter.

Venemaa annekteeris 2014. aasta märtsis Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ning toetab Ukraina idaosas vältavas konfliktis venemeelseid separatiste. Lisaks alustasid Vene sõjalennukid 30. septembril sihtmärkide pommitamist Süürias.

Samas andis USA kaitseminister mõista, et laiemas rahvusvahelises julgeolekustruktuuris on ruumi nii Hiinale kui ka Venemaale. «Me ei otsi Venemaaga külma sõda, kuumast sõjast rääkimata. Me ei otsi võimalusi teha Venemaast vaenlast,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles