Suu Kyi liitlane: Birma valimistulemusi pole täna öösel põhjust oodata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aung San Suu Kyi toetajad.
Aung San Suu Kyi toetajad. Foto: SCANPIX

Birma opositsioonilise Rahvusliku Demokraatialiiga (NLD) kaasasutaja Tin Oo ärgitas täna partei peakorteri juurde kogunenud poolehoidjaid eeloleval ööl tulemusi mitte ootama, lisades, et need tõotavad tulla väga head.

NLD peakorteri juurde olid paigaldatud suured ekraanid, mille näidatakse häältelugemist.

«Me ei saa veel tulemusi teatavaks teha. Saan öelda vaid seda, et NLD on väga heas positsioonis,» sõnas NLD juhi Aung San Suu Kyi lähedane liitlane.

Suu Kyi pühapäeva õhtul poolehoidjatele esinema ei tule, ütles Tin Oo, kutsudes toetajaid esmaspäeva hommikuks uuesti NLD peakorteri juurde.

Birma valimiskomisjon ei ole teatanud valimistulemuste avaldamise tõenäolist kuupäeva.

Birma pühapäevaseid parlamendivalimisi peetakse ajaloolisteks, sest need tõotavad tulla vabamad ja võistlevamad kui kunagi varem.

Suu Kyi on Birma populaarseim poliitik ja kui valimised vähegi ausalt läbi viiakse, peaks NLD saama parlamendis suurima arvu kohti. See tähendab erakonnale ka presidendikohta, sest riigipea valib parlament.

Suu Kyi ei saa aga presidendiks kandideerida põhiseaduse sätte tõttu, mis ei luba riigipeaks inimest, kelle lapsed on välisriigi kodanikud. Opositsioonijuhi pojad on Suurbritannia kodanikud.

Viisteist aastat koduarestis viibinud Suu Kyi peeti kinni 1990. aastal, kui Birmas olid viimased kõigile erakondadele avatud valimised. NLD võitis toona suurelt, kuid asjade käigust kohkunud sõjavägi otsustas tulemusi mitte tunnistada.

2010. aastal, kui hunta korraldas valimised, mille tulemusena tuli võimule praegune nominaalne tsiviilvalitsus, boikoteeris NLD neid. Suu Kyi oli siis koduarestis.

NLD peamine konkurent on president Thein Seini Solidaarsus- ja Arengupartei (USDP).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles