Poolas kaasati natside «kullarongi» otsingutesse kaevanduseksperdid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas kaasati natside «kullarongi» otsingutesse kaevanduseksperdid
Poolas kaasati natside «kullarongi» otsingutesse kaevanduseksperdid Foto: SCANPIX

Poola võimude teatel algab sel nädalal natside niinimetatud kullarongi otsingutes uus etapp, kuhu kaasatakse kaevanduseksperdid.

Poola ja Saksamaa meedia edastas, et arheoloogid ja kaevurid otsivad Teise maailmasõja ajast pärit objekte Wrocławi ja Wałbrzychi vaheliselt raudteelõigult, kus arvatakse olevat aarderongiga tunnel.

Uuringusse kaasatud kaevandusasjatundjad kasutavad otsingutel soojuskaameraid, maaradareid, magnetomeetreid ja teisi seadmeid, et kaardistada ala. Nad ei asu uuritavates piirkondades veel ulatuslikke kaevamistöid tegema.

Uude uuringusse on kaasatud ka aardeotsijad-ärimehed, poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter, kes teavitasid sel suvel Poola võime oletatavast aarderongist.

Poola sõdurid tegid sügise alguses rongi oletatavas paigas kaevamisi, otsides Teisest maailmasõjast jäänud lõhkekehi, mis võivad otsinguid ohustada.

Lisaks võeti maha puid ja põõsaid, et uurijatel oleks maastikus kergem liikuda ja pinnast kaardistada.

Koperi ja Richteri andmetel on niinimetatud kullarongi puhul tegemist soomusrongiga, millesse natsid panid Poolast röövitud kunstiaardeid ja kullakange.

Poola kultuuriministeerium teatas augustis, et rongi kohta on arhiivimaterjali ja pealtnägijate tunnistusi. Siiski ei olda kindlad, kas tegemist võib olla Teise maailmasõja lõpul peidetud «kullarongiga».

Koper ja Richter teatasid septembris, et tegid niinimetatud aarderongi oletatavas piirkonnas ise maaradari uuringuid, mis näitasid suure objekti olemasolu.

Koperi sõnul liikusid Wrocławis ja Wałbrzychis aastaid jutud peidetud aarde kohta, kuid ta ei võtnud neid tõsiselt. Kuid 2008. aastal sattus tema kätte dokument, mis on kaudne kinnitus natside peidetud aardele.

«On teada, et vähemalt kolme riigi luureteenistused on samuti sellist rongi otsinud, kuid seni ei ole seda leitud,» nentis Koper.

Koperi ja Richteri sõnul tahavad nad «kullarongi» leidmisel saada Poola riigilt kümme protsenti leiutasu leiu väärtusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles