Põhja-Korea riiklikud matused vallandasid spekulatsioonid puhastusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitbüroo alalise komitee liige Choe Ryong-hae (vasakul) koos liider Kim Jong-uniga.
Poliitbüroo alalise komitee liige Choe Ryong-hae (vasakul) koos liider Kim Jong-uniga. Foto: SCANPIX

Eelseisvad riiklikud matused Põhja-Koreas vallandasid spekulatsioonid uuest puhastuslainest, kuna üks Kim Jong-uni mõjukamatest abidest jäeti matusekomitee koosseisust välja.

Nädalavahetusel kopsuvähki surnud marssal Ri Ul-Sole korraldatakse 11. novembril riiklikud matused, pühapäeval avaldatud 170-liikmeline matusekomitee koosseis eesotsas Kim Jong-uniga on traditsiooniliselt riigi poliitilise ja sõjalises hierarhia kinnitus.

Komitee nimekirjast puudub võimupartei poliitbüroo alalise komitee liige Choe Ryong-hae, keda peetakse üheks Kimi lähimaks usaldusaluseks. Isegi terviseprobleemide korral oleks Choe siiski nimekirjas ning ekspertide hinnangul võib tema kõrvalejätmine olla tähenduslik.

«See oleks peaaegu võimatu, kui Choed ei oleks juhtivatelt positsioonidelt kõrvaldatud,» kommenteeris Souli Sejongi instituudi analüütik Cheong Seong-Chang. «Võimalik, et Choel on tõsiseid probleeme, näiteks korruptsiooni- või laimuskandaal.»

Choe kõrvalejäämist mainis täna ka Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi kõneisik Jeong Joon-hee, kes nimetas seda eriskummaliseks.

Kim Jong-un on ka varem kõrvaldanud halastamatult isegi kõrgeimaid ametiisikuid, kelle ustavus võib olla sattunud kahtluse alla.

2012. aasta detsembris lasi Kim hukata oma mõjuvõimsa onu Jang Song-thaeki, kes mõisteti süüdi korruptsioonis ja riigireetmises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles