Vihm nurjas natside aarderongi otsingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelased saabuvad septembri lõpus arvatavat aarderongi uurima.
Sõjaväelased saabuvad septembri lõpus arvatavat aarderongi uurima. Foto: AP/Scanpix

Tihe paduvihm katkestas esmaspäeval Poola ekspertide töö, kes olid alustanud väidetava natside kullarongi asukoha uurimisega.

«Vajame uurimise alustamiseks kolme vihmavaba päeva ja et temperatuur tõuseks üle nulli kraadi,» ütles arvatava leiukoha läheduses asuva edela-Poola linna Walbrzychi pressiesindaja Arkadiusz Grudzien. «Praegusel hetkel peame kontrollima, kas rong on tõesti seal. Kaugelt liiga vara on kõneleda selle üleskaevamisest,» lisas ta.

Poolakast aardejahtija Piotr Koper teatas koos sakslase Andreas Richteriga augustis, et on avastanud kaheksa kuni üheksa meetri sügavusele raudteetunnelisse maetud 98 meetrit pika rongivraki. Mehed on jäänud endale kindlaks: nad on «veendunud», et rong on päris.

«Meil on väljakaevamiseks kõik vajalik olemas – ja meiega koos töötavad spetsialistid,» ütles Koper sündmuskohale kogunenud ajakirjanikele. Ta märkis, et kuni praeguseni jagas ta kõiki kulusid kaevamise peale kahasse koos Richteriga.

Kuulujutud Teise maailmasõja lõpus kaduma läinud kahest natside rongist on ringelnud aastaid, erutades arvukate aardeküttide kujutlusvõimet. Kõlakatele annavad juurde Walbrzychi lähedale Natsi-Saksamaa poolt ehitatud salajased maa-alused tunnelid, kuhu natsiriik peitis legendi järgi väärisesemeid.

Kui ilm lubab, liitub uurijatega järgmisel nädalal uus rühm iseseisvaid eksperte. «Me ei konkureeri omavahel,» ütles Koper. «Usun, et nende tulemused on sarnased meie omadega.»

Koper ja Richter usuvad, et rongi arvatav sisu koosneb peamiselt relvade prototüüpidest, ehkki kohalike jutu järgi võib seal asuda ka kunstiteoseid ja natside dokumente.

Grudzieni sõnul ei tohi kogu uurimise jooksul toimuda kaevamist või puurimist. «Asjatundjad võivad kasutada erinevaid tööriistu ja detektoreid, kuid nad ei tohi eemaldada maapinda,» ütles poolakas. Möödunud kuul tegi piirkonnas katseid sõjaväeüksus, kes kuulutas, et ohtlikku materjali seal ei leidu.

Asekultuuriminister Piotr Zuchowski ütles augustis pärast maapõuest tehtud radaripiltide uurimist, et ta on rohkem kui 99% kindel, et rong on olemas. Ametnikud on selles hiljem kahelnud; väites, et leiu kohta puuduvad usaldusväärsed tõendid. Sellegipoolest pole veel loobutud katsetest olukorda selgust tuua. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles