Halonen toetab Venemaa viisavabadust ELiga

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarja Halonen ja Dmitri Medvedev eile Vene riigipea Gorki ametiresidentsis.
Tarja Halonen ja Dmitri Medvedev eile Vene riigipea Gorki ametiresidentsis. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Dmitri Medvedevi ja tema Soome kolleegi Tarja Haloneni tänasel kohtumisel kerkis esiplaanile Venemaa ja Euroopa Liidu viisavabaduse küsimus.

Medvedev põhjustas pärast kohtumist korraldatud ühisel pressikonverentsil üllatuse, kui teatas, et viisavabadus seotakse välismaalaste registreerimisest loobumisega. EL on registreerimisest loobumise seadnud üheks tingimuseks viisavabaduse sõlmimisele. Varem ei olnud Venemaa seda nõuet üldse kommenteerinud.

Välismaalane peab ennast registreerima Venemaale saabudes ja ühest regioonist teise liikudes. Seda on peetud takistava nõudena ärikoostööle ja Soome on aktiivselt üritanud pressida läbi nõudest loobumist, sest Soomes vastavat klauslit venemaalaste jaoks pole.

«Lõpptulemuseks peaks olema äärmiselt lihtne sisserändajate arvelevõtmine või sellest loobumine Venemaal ja viisavabadus Euroopa Liiduga,» rääkis Medvedev Rossiiskaja Gazeta vahendusel.

Halonen nõustus Medvedevi arvamusega, et viisavabaduse kehtestamiseni tuleb liikuda järk-järgult ja märkis, et viisavabadus nõuab vastavaid jõupingutusi piirivalveteenistustelt.

«Tahame liikuda viisavabaduse poole, kuid ei taha moodustada piirile uusi järjekordi,» lisas Halonen. «Loodan, et alguses võime muuta viisade väljastamise senisest paindlikumaks ja lõplikus faasis loobuda viisarežiimist täielikult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles