Vanur hävitas oma sularaha, et see ei jõuaks pärijateni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Austrias võttis surivoodil lebav naine kasutusele äärmuslikud meetmed selleks, et pärijad jääksid ilma tema pea ühe miljoni euroni küündivast varandusest: ta lõikas rahatähed lihtsalt tükkideks. 

85-aastane naine laotas ribadeks purustatud rahatükid oma Viinist lõunas asuva hooldekodu voodile. Korrapäraselt lahti lõigatud 100 ja 500 eurosed rahatähed avastas personal peale naise surma koos arveraamatuga, mis näitas naise säästuarvel asuvat kuuekohalist summat.

Politsei spekuleerib, et pensionär hävitas oma raha meelega, et tekitada oma lähedaste ja pärijate seas vaidlusi. Naine kolis hooldekodusse vaid viis päeva enne oma ootamatut surma.

Prokuröri Erich Habitzli sõnul ei saa ta sugulasi aidata, kuna hävitatud raha ei kuulu kriminaalmenetluse alla ja selle suhtes ei saa algatada juurdlust. Ent pensionäri plaani oma pärijad varandusest ilma jätta nurjas Austria keskpank, mis lubas erakordse juhtumi puhul asendada kogu summa. «Kui naise plaan oli, et ükski tema pärijaist ei saaks raha, siis on see läbi kukkunud,» kommenteeris üks ametnik Austria meediale.

«Kui pärijad leiavad raharibad ja nende päritolu on tõestatav, siis saame kõik selle asendada,» ütles panga sularahaosakonna asejuht Friedrich Hammerschmidt. «Keeldudes raha välja maksmast, karistaksime valesid inimesi.»

Tavaliselt asendatakse Austrias vigasaanud rahatähti vaid juhul, kui vähemalt pooled nendest on veel alles. Meelega ribastatud, põlema pandud või vigastatud tähti harilikult ei kompenseerita. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles