USA allikad: lennujaama töötaja võis panna pommi Venemaa lennukisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lennufirma Kogalõmavia lennuk Airbus A321
Venemaa lennufirma Kogalõmavia lennuk Airbus A321 Foto: SCANPIX

USA allikate arvates võis Egiptuse Sharm el Sheikhi lennujaama töötaja panna pommi Venemaa lennukisse, mis Siinai poolsarel alla kukkus.

USA kanali ABC News teatel viitab sellele erinevate riikide lennundusturvalisusekspertide poolt läbi viidud uute andmete uurimine ja analüüs.

Suure tõenäosusega palkas lennujaamatöötaja äärmusrühmitus Islamiriik, mille liikmete näpunäidete järgi oletatav pommipanija tegutses.

«Islamiriik on saanud aru, et nende võitlejad ei pea ise kohal olema ega lennujaama turvakontrolli läbima. Lihtsam on asju ajada äraostetavate ametnike abil ja ise varju jääda,» sõna USA kongressi esindaja Adam Schiff teleintervjuus.

Egiptuse ja USA võimude teatel said luureorganid Islamiriigilt nii enne Vene lennukiga juhtunud õnnetust kui pärast seda kätte e-kirju, mis viitasid otseselt Sharm el-Sheikhi lennujaama ametnikuga suhtlemisele.

USA demokraatide esindaja Schiff kommenteeris seda teadet Twitteris, kus ta mainis et Vene Airbus A321 õnnetust ei saa otseselt veel pommi süüks panna, kuid tõendeid võimaliku pommi kohta on palju.

«Kui tegemist on Siinais tegutseva Islamiriigi liitlasega, siis on Islamiriik tõuganud sõna otseses mõttes Al-Qaeda esiterroristi troonilt ja saanud ise kõige võimsamaks,» jätkas ameeriklane.

Venemaa lennufirma Kogalõmavia Airbus A321 kukkus 31. oktoobril Siinai poolsaarel alla vaid 23 minutit pärast starti Sharm el Sheikhi lennuväljalt. Lennuki, mis pidi lendama Egiptusest Sharm el Sheikhist Venemaale Peterburi, pardal oli 224 inimest, kes kõik hukkusid.

Õhus plahvatanud lennukirusude rida ulatus mitme kilomeetrini, mille tõttu lennunduseksperdid oletavad, et lennuk lagunes juba õhus.

Äärmusrühmitus Islamiriik teatase pärast õnnetust kiiresti, et see on nende kätetöö, kuid Venemaa peab seni seda džihadistide propagandaks.

Vene lennukiga juhtunut uuritakse mitme riigi koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles