Birma võimupartei liige tunnistas üldvalimistel täielikku kaotust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aung San Suu Kyi toetajad NLD peakorteri ees Yangonis.
Aung San Suu Kyi toetajad NLD peakorteri ees Yangonis. Foto: SCANPIX

Birma Solidaarsus- ja Arengupartei (USDP) kõrge liige ütles täna, et võimupartei on üldvalimistel opositsiooniliidri Aung San Suu Kyi Rahvuslikule Demokraatialiigale (NLD) täielikult kaotanud.

Seni on teatavaks tehtud valimistulemused 54 alamkoja kohale ning NLD on võitnud neist 49. USDP on võitnud vaid kolm kohta.

«Meie USDP on täielikult kaotanud. NLD on võitnud,» ütles võimupartei kõrge liige Kyi Win pealinnas Naypyidawis AFP-le.

«See on meie riigi saatus. Laskem neil (NLD) tööd teha. Daw Aung San Suu Kyi peab nüüd vastutuse võtma...me õnnitleme neid igal juhul,» sõnas ta.

Võimupartei tegevust pealinnas juhtiv endine sõjaväeohvitser Kyi Win lisas, et NLD võidab ilmselt ihaldatud parlamendienamuse. Selleks peab NLD võitma 67 protsenti valimistel ümbervalitavatest parlamendikohtadest.

Parlamendi alamkoja kohtadest veerand on reserveeritud sõjaväele.

Valimisametnike sõnul ulatus valimisaktiivsus 80 protsendini.

Suu Kyi on Birma populaarseim poliitik ja kui valimised vähegi ausalt läbi viiakse, peaks NLD saama parlamendis suurima arvu kohti. See tähendab erakonnale ka presidendikohta, sest riigipea valib parlament.

Suu Kyi ei saa aga presidendiks kandideerida põhiseaduse sätte tõttu, mis ei luba riigipeaks inimest, kelle lapsed on välisriigi kodanikud. Opositsioonijuhi pojad on Suurbritannia kodanikud.

Viisteist aastat koduarestis viibinud Suu Kyi peeti kinni 1990. aastal, kui Birmas olid viimased kõigile erakondadele avatud valimised. NLD võitis toona suurelt, kuid asjade käigust kohkunud sõjavägi otsustas tulemusi mitte tunnistada.

Kui 2010. aastal korraldas hunta valimised, mille tulemusena tuli võimule praegune nominaalne tsiviilvalitsus, boikoteeris NLD neid. Suu Kyi oli siis koduarestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles