Cameron esitab nõudmised Suurbritannia liikmesuse muutmiseks ELis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron esitab täna oma nõudmised läbirääkimisteks, millega soovitakse muuta Briti liikmesuse tingimusi Euroopa Liidus enne referendumit 2017. aastal, milles otsustatakse riigi püsimine ühenduses.

Cameron kavatseb nõuda Suurbritanniale rohkem painduvust ning esitab soovidest detailse nimistu Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile.

«Suurbritannia soovitud muudatused ei lange kastikesse märgistusega «võimatu»,»kavatseb Cameron öelda Londonis peetaval kõnel, selgub kõne avaldatud tekstist.

Nõudmised keskenduvad neljale alale: õiglus euroala ja sellest välja jäävate ELi liikmesriikide vahel, konkurentsivõime tõstmine, riiklike parlamentide võimutäiuse suurendamine ning Suurbritannia väljajätmine «aina lähemast liidust».

Lisaks kavatsetakse nõuda vaba liikumise õiguse kuritarvitamise ohjeldamist, mis lubaks kontrollida sisserännet Euroopa Liitu.

Cameron pidas Tuskiga enne avaldamist ka telefonikõne. Lisaks kohtuvad Briti rahandusminister George Osborne ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Seejärel algab diplomaatiline töö muudatuste saavutamiseks, detsembris arutatakse nõudmisi ELi tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles