USAs varjupaika paluvate Venezuela kodanike arv on järsult tõusnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikontroll USA-Mehhiko piiril San Ysidro piirilinnas.
Piirikontroll USA-Mehhiko piiril San Ysidro piirilinnas. Foto: SCANPIX

Ühendriikides varjupaika paluvate venezuelalaste arv on Ladina-Ameerikas riigis mullu veebruarist maini kestnud valitsusvastaste protestide järel järsult tõusnud.

Venezuela murdis USA-s asüüli paluvate inimeste lähteriikide esikümnesse esmakordselt 2014. aasta veebruaris, mil riigis puhkesid sotsialistliku valitsuse vastu vägivaldsed tänavaprotestid.

USA kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuste (USCIS) andmed näitavad, et 2015. aasta juunis oli Venezuela tõusnud edetabelis viiendale kohale, juunis esitas Ühendriikidele asüülitaotluse 590 Venezuela kodanikku.

Rohkem varjupaigataotlusi laekus vaid Hiina, Mehhiko, Guatemala, Hondurase ja El Salvadori kodanikelt.

Ajavahemikul 2014. aasta veebruarist 2015. aasta maini on Ühendriikidelt asüüli palunud ligi 6000 venezuelalast.

Bostonis tegutseva vabaühenduse Refugee Freedom Program direktori Julio Henriqueze sõnul ei ole enamikule neist taotlustest veel vastust antud.

Inimõiguslaste sõnul näitab asüülitaotlejate arvu kasv, et lisaks majandusraskustele ja lokkavale kuritegevusele lahkuvad venezuelalased kodumaalt ka poliitilise tagakiusamise ja hirmuõhkkonna tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles