ELi raport kritiseerib Türgit õigusriigi ja sõnavabaduse olukorda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigluse ja Arengu Partei toetajad Erdoğani porteega pärast AKP valimisvõitu.
Õigluse ja Arengu Partei toetajad Erdoğani porteega pärast AKP valimisvõitu. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit süüdistas täna Türgit tagasiminekus õigusriigi, inimõiguste ja ajakirjandusvabaduse vallas ning kutsus uut valitsust neis küsimustes kiireid samme astuma.

ELi raport Ankara kandidatuuri kohta oli plaanis avaldada enne Türgi hiljutisi valimisi, mis tõid taas võimule president Recep Tayyip Erdoğani erakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP), kuid selle avaldamine otsustati edasi lükata.

Raport tunnustab Türgi tegevust Süüria pagulaste vastuvõtmisel ja koostööd rändekriisis. Samas kritiseerib raport teravalt Türgi sisepoliitilist olukorda ning märgib, et sõnavabaduse osas on aset leidnud tõsine tagasilangus ning kohtusüsteemi on õõnestatud.

«Raport rõhutab üldist negatiivset suunda põhiõiguste ja õigusriigi osas,» märgitakse Euroopa Komisjoni raporti kokkuvõttes. «Türgi sisepoliitilised sammud on vastuolus Euroopa standarditega. 1. novembri valimiste järel moodustatud uuel valitsusel tuleb nende pakiliste prioriteetidega kiiresti tegelda.»

Raportis tuuakse esile kriminaalasjad ajakirjanike vastu, meediaväljaannete hirmutamine ja muudatused internetiseaduses. «Pärast mitut aastat edu sõnavabaduse alal on viimase kahe aasta jooksul aset leidnud tõsine tagasiminek, märgib raport. «Alates 2014. aastast on õõnestatud kohtuvõimu sõltumatust ning võimude lahususe põhimõtet, kohtunikud ja prokurörid on sattunud tõsise poliitilise surve alla.»

Raportis märgitakse Türgi julgeolekuolukorra tõsist halvenemist, sealhulgas enesetapurünnakut rahumiitingu vastu ning relvarahu läbikukkumist kurdi separatistidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles