Hiina soovib viisavabadust Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Hiina piirivalvurite ühisõppus.
Venemaa ja Hiina piirivalvurite ühisõppus. Foto: SCANPIX

Peking taotleb viisavabaduse kehtestamist Venemaaga, et suurendada turistivoogusid, ütles täna Vene ajakirjanikele Hiina välisministeeriumi Euraasia osakonna juhataja Gui Congyou.

«Kavatseme muuta turismi veel üheks valdkonnaks, kus tugevdada sidemeid Venemaaga. Üks viis turistide ahvatlemiseks on viisarežiimi kaotamine,» ütles diplomaat.

Gui meenutas, et viimastel aastatel on Hiina ja Venemaa astunud rea samme, et turistide voog mõlemalt poolt suureneks. Muu hulgas kuulus nende hulka viiest inimesest suurema turismirühma viisavabadus. Kuid isegi see lihtsustus ei rahulda diplomaadi hinnangul enam Venemaad külastada tahtvate hiinlaste nõudmisi.

«Me soovime ka edaspidi lihtsustada viisarežiimi turistide jaoks, kuni viisarežiimi kui sellise tühistamiseni välja. Jutt on reisidest, sh reisikorraldajate osaluseta. Praegune vähemalt viieinimeselistele gruppide režiim ei rahulda nõudmist enam piisavalt,» tõdes välisministeeriumi esindaja.

Samas annavad tema arvates varem rakendatud meetmed juba tulemusi.

«Kahe viimase aastaga on Venemaad külastavate Hiina turistide arv kasvanud kaks korda ja ületanud 1,1 miljonit inimest aastas. Ainuüksi Peterburis käib aastas pool miljonit hiinlast,» ütles Gui, märkides, et turistivoog kasvab peamiselt Hiina rikaste lõunaprovintside arvel.

«Kui meil õnnestub viia aastas Venemaad külastavate Hiina turistide hulk viie miljoni inimeseni, toob see Vene riigikassale märkimisväärset tulu. Iga turist kulutab keskmiselt kaks tuhat dollarit. See tooks Vene majandusse umbes kümme miljardit dollarit aastas,» ütles diplomaat.

Ta täpsustas, et hiinlased ei sõida Venemaale ainult ostlema, kogub jõudu ka kultuuri- ja loodusturism. Gui arvates on Venemaal, mida selles osas pakkuda.

Hiina välisministeeriumi esindaja märkis kurbusega, et viimased kaks aastat on Hiinasse suunduvate Venemaa turistide hulk kahanenud.

«Mõistagi on see seotud Venemaa ajutiste majandusraskustega. Kuid me oleme kindlad, et Venemaa saab raskustest üle ja turistide voog hakkab taas suurenema,» võttis diplomaat oma jutu kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles