FOTOD: lipuehtes ja värvikirev Atatürgi surmapäev Türgis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi rajaja surma-aastapäeva tähistajad täna Ankaras tema mausoleumi ees.
Vabariigi rajaja surma-aastapäeva tähistajad täna Ankaras tema mausoleumi ees. Foto: AFP/SCANPIX

Täna möödub 77 aastat sellest, kui Türgi Vabariigi rajaja Mustafa Kemal Atatürk suri. Kuigi vabariiki viimase kümnendi juhtinud valitsuse ajal on paljud aastakümneid Türgi avalikus ruumis püsinud Atatürgi pildid asendatud hoopiski praeguse presidendi Recep Tayyip Erdoğani omadega, tähistatakse siiski edasi ka riigi rajaja surmapäeva.

Atatürk suri Istanbuli Dolmabahçe palees. Toas, kus riigimees 57-aastaselt maksatsirroosile alla vandus, seisavad kellaosutid siiani täpselt 9.05 peal ehk hetkel, kui ta suri. Atatürgi surnukeha hoitakse pealinnas Ankaras spetsiaalselt tema auks ehitatud mausoleumis.

Atatürgi mausoleumi ette paraadile kogunenud sõjaväelased.
Atatürgi mausoleumi ette paraadile kogunenud sõjaväelased. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Vabariigi rajajale tema surmapäeval austust avaldama tulnud naine.
Vabariigi rajajale tema surmapäeval austust avaldama tulnud naine. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Atatürgi surmapäeva paraad täna Ankaras. Ohvitserist riigipeaks tõusnud Atatürgi pärandina jäi Türgi sekulaarseks ja sõjaväele eriti tugev roll riigis. Aastakümneid hiljemgi nägi just sõjavägi end sekulaarsuse kaitsjana.
Atatürgi surmapäeva paraad täna Ankaras. Ohvitserist riigipeaks tõusnud Atatürgi pärandina jäi Türgi sekulaarseks ja sõjaväele eriti tugev roll riigis. Aastakümneid hiljemgi nägi just sõjavägi end sekulaarsuse kaitsjana. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Foto: BURHAN OZBILICI/AP
Kuigi Erdoğani peaministri- ja presidendiajal on usule Türgi avalikus ruumis taas tähtsam koht antud ning tema Õigluse ja Arengu partei (AKP) defineerib end konservatiivsena ja Atatürgi rajatud Vabariiklik Rahvaerakond (CHP) on sotsiaaldemokraatlik, osales riigipea siiski tänasel mälestusüritusel.
Kuigi Erdoğani peaministri- ja presidendiajal on usule Türgi avalikus ruumis taas tähtsam koht antud ning tema Õigluse ja Arengu partei (AKP) defineerib end konservatiivsena ja Atatürgi rajatud Vabariiklik Rahvaerakond (CHP) on sotsiaaldemokraatlik, osales riigipea siiski tänasel mälestusüritusel. Foto: BURHAN OZBILICI/AP
Lapsed lippudega täna Ankaras mausoleumi juures.
Lapsed lippudega täna Ankaras mausoleumi juures. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Atatürgile austust avaldama tulnu.
Atatürgile austust avaldama tulnu. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Riigimehe surmapäeval tema hauale lilli toonud inimesed.
Riigimehe surmapäeval tema hauale lilli toonud inimesed. Foto: ADEM ALTAN/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles