Soul ja Tokyo pidasid taas kõnelusi nn lohutusnaiste üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea endine lohutusnaine Gil Won-ok temasuguse taustaga naistele mõeldud varjupaigas Soulis.
Lõuna-Korea endine lohutusnaine Gil Won-ok temasuguse taustaga naistele mõeldud varjupaigas Soulis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea ja Jaapani ametnikud pidasid täna esimest korda kõnelusi pärast seda, kui nende liidrid leppisid kokku, et otsivad kiiresti lahendust nn lohutusnaiste küsimuses, keda sunniti Teise maailmasõja ajal Jaapani sõjaväe bordellides töötama.

Lohutusnaiste teema oli kesksel kohal eelmisel nädalal Soulis Lõuna-Korea presidendi Park Geun-Hye ja Jaapani peaministri Shinzo Abe esimesel kohtumisel.

Park rõhutas, et lohutusnaiste küsimus on suurim komistuskivi kahepoolsete suhete normaliseerimise teel ning kaks liidrit lubasid kiirendada konsultatsioone selle teema lahendamiseks.

Lõuna-Korea nõuab ametlikku vabandamist ja kompensatsiooni korealannadele.

Jaapan on seisukohal, et teema lahendati 1965. aastal suhete normaliseerimise kokkuleppega, mille alusel maksis Tokyo oma endisele kolooniale 800 miljonit dollarit laenude ja toetustena.

Osapooled on alates eelmise aasta aprillist pidanud lohutusnaiste küsimuses juba üheksa kõneluste vooru, kuid ei ole edu saavutanud.

Park ütles teisipäeval Lõuna-Korea valitsuse istungil, et see teema tuleb lahendada niipea kui võimalik.

Ajaloolaste sõnul sunniti Teise maailmasõja ajal kuni 200 000 naist Koreast, Hiinast, Filipiinidelt ja teistest riikidest töötama Jaapani sõjaväelastele mõeldud lõbumajades.

Lõuna-Koreas elab veel 47 naist, kes sõja ajal seda ametit pidas.

«Meie valitsuse seisukoht on muutumatu ja kindel. Lohutusnaiste küsimus tuleb lahendada kiiresti,» ütles Lõuna-Korea välisministeeriumi kõneisik Cho June-Hyuck briifingul.

Jaapani valitsus peab esitama lahenduse, millega ohvrid saaksid nõustuda, ütles Cho.

Kumbki riik ei võtnud tippkohtumisel tehtud avalduses mingeid kohustusi ja vaatlejate hinnangul ei ole kuigi tõenäoline, et Tokyo rahalist hüvitust pakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles