Birma valimised: Suu Kyi võitis koha parlamendis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aung San Suu Kyi toetajad tähistamas Birma opositsiooniliidri valimisedu.
Aung San Suu Kyi toetajad tähistamas Birma opositsiooniliidri valimisedu. Foto: SCANPIX

Birma opositsiooniliider Aung San Suu Kyi võitis koha parlamendis, teatas keskvalimiskomisjon täna hommikul.

Suu Kyi demokraatiameelne erakond on suure tõenäosusega ülekaalukalt võitmas pühapäeval peetud valimisi. Seni välja kuulutatud parlamendikohtadest on tema Rahvuslik Demokraatialiiga (NLD) võitnud 90 protsenti.

«Kodanikud on väljendanud oma tahet valimistel,» ütles Suu Kyi kirjas, mis on adresseeritud kolmele võtmepositsioonil asuvale mehele - president Thein Seinile, sõjaväe ülemjuhatajale Min Aung Hlaingile ja parlamendispiiker Shwe Mannile.

Kuid Suu Kyi toetajad on mures, kuidas sõjavägi lüüasaamisele reageerib. Kui NLD 1990. aastal esmakordselt valimised võitis, tühistas sõjavägi tulemused ja asus teisitimõtlejaid represseerima.

Parlamendi alamkoja täna välja kuulutatud 61 kohast võitis NLD 56 ning on saavutamas valitsuse moodustamiseks vajalikku enamust. Parlamenti pääses kindlalt ka Suu Kyi, keda sõjaväe koostatud põhiseadus takistab presidendiks saamast.

Suu Kyi on küll öelnud, et ta saab olema presidendist ülem, vihjates võimalusele, et hakkab valitsema kaudselt. Riigipea ja ühtlasi Suu Kyi käepikenduse rollis nähakse parlamendi esimeest Shwe Manni.

NLD edust hoolimata on valimiskomisjon seni hoidunud neid ametlikult võitjaks kuulutamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles