Süüria konflikt: Venemaa rahuplaani ettepanek tuli avalikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad ja Venemaa president Vladimir Putin Moskvas kohtumisel.
Süüria president Bashar al-Assad ja Venemaa president Vladimir Putin Moskvas kohtumisel. Foto: SCANPIX

ÜRO ringkondades levitamiseks mõeldud dokument kutsus üles ligi viis aastat kestnud Süüria relvakonflikti lõpetama ning koostama 18 kuuga uue põhiseaduse, mis pandaks rahvahääletusele ning sellele järgneksid ennetähtaegsed presidendivalimised.

«Rahuplaani» levitati aga ajakirjandusele enne laupäeval Viinis peetavat teist kõnelustevooru Süüria konflikti osapoolte vahel. Kõnelustel osalevad ligi 20 riigi esindajad ja selle keskseks teemaks on Süüria presidendi Bashar al-Assadi ja tema opositsioonijõudude vahelise relvarahu saavutamine.

Dokumendis, mis eile AP-ni jõudis, ei mainita al-Assadi tagasiastumist üleminekuperioodi ajal, mis on opositsiooni põhinõudmine. Dokumendis lihtsalt öeldakse, et Süüria president ei juhi põhiseaduskomisjoni.

Moskva dokumendis kutsutakse ÜRO erisaadikut Staffan de Misturat käivitama poliitilist protsessi Süüria valitsuse ja opositsioonirühmituste ühtse delegatsiooni vahel, lähtudes 2012. aasta juuni kommünikeest, milles suurriigid Genfis kokku leppisid ning milles kutsutakse looma Süürias täieliku täitevvõimuga üleminekuaja valitsusorgan, mis juhiks riiki valimistele.

Venemaa ÜRO suursaadiku asetäitja Vladimir Safronkov väljendas kahetsust, et dokument lekitati.

«See on meie nägemus, see on meie ettepanek,» ütles ta AP-le.

«Loomulikult oleme me vastuvõtlikud ka teise osapoole ettepanekutele. See on vaid Venemaa panus, kuidas me käivitame poliitilise protsessi, et panna osapooled koos töötama, valitsuse ja opositsiooni,» seletas ta.

Briti suursaadik Matthew Rycroft ütles, et Venemaa dokumenti ÜRO Julgeolekunõukogu eilesel istungil ei arutatud, kuid et nad on teadlikud Venemaa ettepanekutest.

«Me tervitame iga konstruktiivset ideed, mis kiirendab selle kohutava konflikti lõppu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles