Aseminister: pagulasi hakatakse Leetu tooma alles tuleval aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotleja Belgradis, Sidi rongijaama rajatud telklaagris.
Asüülitaotleja Belgradis, Sidi rongijaama rajatud telklaagris. Foto: SCANPIX

Kuna Kreeka ja Itaalia ametnikud ei ole ümberpaigutatavate pagulaste nimekirju seni ette valmistanud, algab pagulaste Leetu toomine tõenäoliselt alles järgmisel aastal, teatas asesiseminister Elvinas Jankevičius.

 «Kogu see asi kandub üle järgmisesse aastasse. Me ei kiirusta kedagi tagant, oleme kodutöö ära teinud, võtnud vastu kõik määrused, mis oli vaja võtta, oleme täiesti valmis. Kui kreeklased ja itaallased esitavad oma nimekirjad, teeme neile julgeolekukontrolli ja alles siis võib alata ümberpaigutamine,» ütles aseminister parlamendikomisjonile.

Ta ütles, et käis isiklikult Kreekas ja Itaalias ning nägi, et neil riikidel on raske praeguse põgeniketulvaga toime tulla.

«Esialgu ei suuda itaallased ja kreeklased nende inimeste voolu peatada, aga ümberpaigutamine sellistesse riikidesse nagu Leedu saab toimuda tõenäoliselt alles järgmisel aastal. Itaallased on pooleteise kuuga paigutanud ümber 117 inimest, mis on võrreldes saabuva tulvaga täiesti tühine hulk. Kreeklased on Luksemburgi ümber paigutanud 30 inimest,» ütles ta.

Aseminister kinnitas, et pärast nimekirja saamist siirduvad julgeoleku- ja rändeametkonna töötajad neisse riikidesse ümberpaigutatavaid valima. Tema sõnutsi vesteldakse igaühega eraldi ja nendelt saadavat teavet kontrollitakse USA, Europoli ja Interpoli abiga.

Kui Leedul tekib võimalus valida, siis tema sõnutsi eelistatakse lastega perekondi, Süüriast põgenenuid ning eri- või kõrgharidusega isikuid. Loodetakse, et neid on kergem lõimida.

Aseminister, kes osales sel nädalal Euroopa Liidu siseministrite nõukogu istungil, teatas, et ka Rootsi palus ametlikult abi osa pagulaste ümberpaigutamiseks.

Seejuures rõhutas aseminister, et kuivõrd Leetu ümberpaigutatavate isikute hulk - 1105 - ei ole muutunud, on lisandunud lihtsalt veel üks riik, kust saab rändlasi tuua.

Kuivõrd Lõuna-Euroopa on üle ujutanud pagulastetulv, kohustus Leedu võtma kahe aasta jooksul  vastu 1105 Süüria, Eritre ja Iraagi rändlast. Valitsus kavatses võtta tänavu vastu  50 kuni 200 põgenikku, kuid menetlus venib. Põhiosa migrante paigutatakse ümber Itaaliast ja Kreekast, veidi ka Türgist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles