Süüria on vastu Venemaa rahuplaanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad ja Vladimir Putin.
Bashar al-Assad ja Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Kumbki Süüria konflikti osapool pole rahul Venemaa ettepanekuga sõjategevuse lõpetamiseks, mis näeb ette ennetähtaegseid valimisi. Eriti teravad on lahkhelid president Bashar al-Assadi saatuse küsimuses.

Valitseva Baathi partei parlamendiliige Sharif Shehadeh ütles AP-le, et nemad ei ole nõus presidendivalimistega enne Assadi ametiaja lõppu 2021. aastal. Ta lisas, et parlamendivalimised on Süüria siseasi ja nende läbiviimiseks on veel vara.

Venemaa tuli mõne päeva eest välja dokumendiga Süüria konflikti lõpetamiseks, mis näeb  muu hulgas ette uue põhiseaduse koostamist. Põhiseadus tuleks seejärel panna rahvahääletusele ja sellele järgneksid ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Shehadeh' sõnul ei ole see veel ametlik ettepanek.

«Mis puutub presidendivalimistesse, siis sellest ei saa juttugi olla. Presidendil on ametiaeg ja kui see lõppeb, siis võib valimistest rääkida,» ütles ta. Assad valiti eelmisel aastal kolmandaks seitsmeaastaseks ametiajaks. Opositsioon boikoteeris valimisi.

Mainekas Süüria opositsionäär Haitham al-Maleh ütles, et 30. septembril valitsusvägede toetuseks õhurünnakuid alustanud Venemaa on Süürias okupatsioonijõud. Opositsioon ei ole nõus andma Assadile mingit rolli üleminekuajal, lisas ta.

«Me ei ole nõus režiimi ametissejäämisega isegi mitte 24 tunniks. Bashar tuleb kinni võtta ja kohtu alla anda,» ütles Lääne toetust omava Süüria Rahvuskoalitsiooni liige Maleh telefonitsi Egiptusest.

Teisipäeval AP käsutusse jõudnud dokumendis ei mainita Assadi tagasiastumist üleminekuperioodil, mis on opositsiooni peamine nõue. Selles öeldakse vaid, et «Süüria president ei juhi põhiseaduskomisjoni.» Maleh' sõnul tahab Venemaa, et Süüria praegune režiim jääks võimule.

Venemaa ettepanekud ringlevad enne laupäevaks kavandatud Süüria kõneluste teist vooru Viinis.

30. oktoobril peetud esimeses voorus leppisid USA, Venemaa, Iraan ja veel üle kümne riigi kokku Süüria valitsuse ja opositsioonirühmituste vahel uue rahuprotsessi käivitamises. Assadi küsimus jäeti toona kõrvale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles