Vene telekanalid paljastasid kogemata riiklikke sõjasaladusi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja sõjaväe juhtkond Sotšis
Venemaa president Vladimir Putin ja sõjaväe juhtkond Sotšis Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel näitasid Kremli käepikendusena tegutsevad telekanalid NTV ja Rossija 1 sel teisipäeval kogemata riigisaladusega kaitstud militaardokumente.

Lääne meedias spekuleeritakse, et see võib olla ka Venemaa järjekordne meediatrikk.

Televisoonis oli näha kaadreid ohvitserist, kes vaatas erinevaid dokumente ja kaamera näitas sõjaväelase seljatagant, mis tal käes oli.

Televisoonis edastatud kaadritel oli näha Status 6 nime kandvat tuumatorpeedosüsteemi jooniseid ja nende juures selgitusi.

Selle süsteemi nimetus on Ookeani mitmeotstarbeline süsteem Status 6 ja joonistel oli märge, et joonised on teinud Rubini disainibüroo.

Kaadrite juures oli ka tekstilõik, mille andmetel suudavad need torpeedod levitada radioaktiivset saastatust suurel alal.

Kanalite andmetel võeti see materjal üles Sotšis, kus Venemaa president Vladimir Putin kohtus sõjaväejuhtidega.

Nii NTV kui Rossija 1 eemaldasid videolõigu avalikkusest, kuid sellest tehtud fotod liiguvad seni internetis.

Vene võimud tunnistasid, et ohvitseri käes olnud militaardokumentide sisu sai juhuslikult avalikuks.

«Jah see on nii, et kanalid näitasid salajaseks klassifitseeritud militaarinfot. Avalikuks tulek tingis dokumentide hävitamise,» selgitas Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

Peskov ei selgitanud, kuidas ja miks kaamerad lasti riigisaladuste juurde.

Mitmed lääne meediaallikad peavad seda siiski järjekordseks Venemaa meediatrikiks, millega taheti demonstreerida oma sõjalist võimsust.

President Putin hoiatas sel esmaspäeval, et Venemaa võib maailmapoliitilise olukorra kriitilisemaks muutudes kaaluda tuumarelva arendamist.

Poliitikavaatlejate sõnul tuleb Venemaalt aina enam märke, et tahetakse käivitada Külm sõda vol.2.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles