FBI sai jälile raha väljapetmisele natsiohvrite fondist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides tuli ilmsiks suur pettus, mis puudutas natsismi ohvritele makstud hüvitisi.

USAs esitati süüdistus 17-le inimesele kümnete miljonite dollarite väljapetmises natside kuritegude juutidest ohvritele loodud fondist, vahendas Reuters.

Süüdistatavad organiseerisid võltsitud dokumentide abil kompensatsiooni inimestele, kel polnud õigus seda saada. Nende hulgas oli ka näiteks pärast Teist maailmasõda sündinud inimesi ja vähemalt üks, kes polnud isegi mitte juudi rahvusest.

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) hakkas uurima New Yorgis tegutseva Jewish Material Claims Against Germany fondi sekeldusi eelmisel aastal, kuna ka fond oli hakanud kahtlustama võimalikke pettusi.

Kahtlused tekkisid, kui paljud kompensatsiooni soovinud inimesed kasutasid taotlustes hämmastavalt sarnaseid põhjendusi.

FBI uurimine näitas, et pettuses osales kuus fondi töötajat ja 11 kõrvalist isikut. Nad esitasid alusetuid sooviavaldusi ja võltsisid taotlejate dokumente. Bluffijad võtsid oma teenuste eest tasuks mingi osa hüvitise summast.

FBI andmetel läks valede inimeste kätte 42,5 miljonit dollarit fondi rahast.

Raha peteti välja kahest fondist, kuhu laekuvad summad Saksa valitsuselt. Üks fondidest eraldab natsidele varanduse kaotanud inimestele ühekordselt 3600 dollarit. Teine maksab vaestele holokaustist pääsenud inimestele 411 dollarit kuus.

Kohtualuseid võib süüdimõistmisel oodata ees kuni 20-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles