Sarkozy: päästsin Prantsuse pensionisüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy eile Colombey-les-Deux-Eglises'is, kus toimus tseremoonia kindral Charles de Gaulle'i 40. surma-aastapäeva puhul.
Nicolas Sarkozy eile Colombey-les-Deux-Eglises'is, kus toimus tseremoonia kindral Charles de Gaulle'i 40. surma-aastapäeva puhul. Foto: SCANPIX

President Nicolas Sarkozy hooples täna, et tema palju pahameelt tekitanud otsus tõsta pensioniiga 60-lt 62-le on päästnud Prantsusmaa jooksvalt finantseeritava pensionisüsteemi.

Sarkozy kuulutas reformieelnõu kohe ka seaduseks, vaid tunnid pärast seda, kui konstitutsioonikohus andis eile selleks rohelise tule, vahendas AFP.

Sarkozy peab parlamendis 27. oktoobril vastu võetud ja täna valitsuse ametlikus ajakirjas avaldatud seadust oma ametiaja tähtsaimaks, sest see aitab kokku hoida kümneid miljardeid eurosid.

«Selle seadusega on meie ümberjaotav pensionisüsteem päästetud,» teatas Sarkozy, kelle arvates ei suudaks Prantsusmaa sotsiaalkindlustusfond ilma reformita tasuda kasvavaid pensionikulutusi.

«Olen täiesti teadlik sellest, et tegu on keerulise reformiga, kuid olen alati pidanud enda ja valitsuse kohustuseks see lõpuni viia,» lisas ta avalduses.

Ajal, mil pensionireformi septembris ja oktoobris parlamendis arutati, toimus üle Prantsusmaa sadu meeleavaldusi ja streike rahva seas ebapopulaarse kava vastu. Opositsioonis olevad sotsialistid on lubanud võidu korral 2012. aasta valimistel Sarkozy seaduse tühistada.

Seaduses sisalduvad meetmed hakkavad järk-järgult jõustuma 2011. aasta juulist ja rakenduvad täielikult 2018. aastaks. Need tõstavad pensionilemineku miinimumea 60 eluaastalt 62-le ja vähem kui 41 aastat töötanud prantslastel on nüüd õigus saada täielikku riiklikku pensionit alles 67-aastasena senise 65 asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles