Euroopas käib terrorismivastane haarang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulla Krekar.
Mulla Krekar. Foto: AFP/SCANPIX

Mitmete Euroopa riikide politsei korraldas täna haarangud, mille sihtmärkideks on 17 äärmusislamistlike grupeeringutega seostatavat inimest.

Itaalia politsei juhitud ühisoperatsiooni käigus vahistati Itaalias, Norras ja Suurbritannias 15 pühasõdalaste võrgustikku Rawti Shax kuulunud isikut, teatasid võimuesindajad. Politsei sõnul võivad mõned tagaotsitavatest olla jõudnud sõita juba Süüriasse või Iraaki. Operatsioone viidi läbi ka Šveitsis. 

Itaalia uudisagentuuri Ansa andmeil pidasid rahvusvahelisse terrorivõrgustikku kuulunud kinnivõetud plaani oma liidri, Norras juba vangis viibiva Iraagi põhjaosast pärit 59-aastase mulla Krekari vabastamiseks.

Najm Faraj Ahmadi nime all sündinud mees on viimased aastad veetnud vangis istudes – sealhulgas selle eest, et kiitis takka rünnaku Prantsuse satiiriajakirjale Charlie Hebdo. Itaalia politsei väitel plaanis Krekar koos kahe kaasosalisega terroriakte Norras ja teistes Euroopa riikides. Neid ootab väljasaatmine Itaaliasse.

Euroopa Liidu agentuuri Eurojust andmeil üritas rühmitis pakkuda «logistilist ja rahalist toetust» selleks, et värvata ja saada välisvõitlejaid Islamiriigi ridadesse. Operatsiooni kavandamine Itaalia jõuametite juhtimisel algas juba septembris.

«Uurimine ja pidev koostöö on kestnud nii Itaalias kui teistes Euroopa riikides aastaid, eriti Saksamaal ja Šveitsis. See on järk-järgult paljastanud terroriorganisatsiooni struktuuri ja tegevuse,» teatas Eurojust.

Soomes vahistamist ei toimunud

Eurojusti andmetel kavandas võrgustik terrorirünnakute korraldamist Norras ja Lähis-Idas. Sihtmärkideks olid muu hulgas Suurbritannia ja Norra diplomaadid.

Soome keskkriminaalpolitsei lükkas ümber esialgse info nagu oleks ka Soomes vahistatud üks inimene, kuid koostööd Itaalia politseiga tehti.

Itaalia karabinjeeride esindaja ütles uudisteagentuurile STT, et vahistamiskäsus mainitud Soomes elanud islamist võis surma saada Iraagi lahingutes. Itaalia meedia andmetel oli vähemalt veel kaks terrorivõrgustikku kuuluvat meest seotud Soomega. Neist üks oli surma saanud Süürias.

Islamiriigile truudust vandunud Rawti Shax on Eurojusti andmetel ajanud juured kõikjale Euroopasse ja selle rühmad tegutsevad interneti vahendusel. Terrorivõrgustikul on aktiivsed harud muu hulgas Saksamaal, Šveitsis, Suurbritannias, Soomes, Itaalias, Kreekas, Rootsis, Norras, Iraagis, Iraanis ja Süürias.

«Võrgustikku arendati interneti salajastel külgedel, kuhu meil õnnestus imbuda,» ütles Itaalia politsei esindaja Giuseppe Governale.

Tema sõnul tegutses võrgustik muu hulgas värbamisega, võitlejate saatmisega välisriikidesse ja enesetapurünnakute korraldamisega, mille lõppeesmärgiks oli mulla Krekari vabastamine vanglast. Kavas oli mitmete diplomaatide röövimine, et neid Krekari vastu vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles