Rootsi kaitsepolitsei juht eitab USA-le jälgimiseks loa andmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitsepolitsei juht Anders Danielsson.
Rootsi kaitsepolitsei juht Anders Danielsson. Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsepolitsei ei andnud USA saatkonnale luba riigis jälgimistegevuseks, teatas täna Säpo juht Anders Danielsson.

«Muidugi ei ole Säpo andnud mingit luba või nõusolekut välisriigile viimaks läbi Rootsis operatsioone, mis ei ole kooskõlas Rootsi seadustega,» ütles Danielsson uudisteportaali The Local teatel Rootsi raadiole. «Meie ülesanne on võidelda sääraste kuritegude vastu.»

Danielsson ei välistanud siiski, et USA saatkond on millalgi minevikus Stockholmi politsei või teiste Rootsi õiguskaitseorganitega jälgimistegevuse saatkonna ümbruses Stockholmi kesklinnas kooskõlastanud.

Säpo juhi sõnul on küsimus aga selles, kuivõrd ametlik säärane kooskõlastus oli. Tema sõnul on erinevus «ühe ametnikuga rääkimise» ja «ametlikuma registreerimise» vahel.

USA tunnistas esmaspäeval, et on Stockholmi, Oslo ja Kopenhaageni saatkondades korraldanud jälgimistegevust potentsiaalsete terroristide suhtes ning väitis, et tegu oli osaga tavapärastest kaitseprotseduuridest. «See ei ole salaprogramm ega ka luureprogramm,» väitis laupäeval USA saatkond Rootsis.

Ühendriikide välisministeeriumi esindaja Philip Crowley sõnul algas see pärast 1998. aasta terrorirünnakuid USA saatkondadele Kenyas ja Tansaanias ning sellest sai tavapärane praktika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles