Ivanov: terroristide rahastajad tuleb välja selgitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Ivanov.
Sergei Ivanov. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi administratsiooni ülem Sergei Ivanov tahab, et rahvusvaheline kogukond tuvastaks riigid ja konkreetsed isikud, kes on seotud terrorismi rahastamisega.

«Ükski riik ei saa tõhusalt toimida, kui ei pinguta korruptsiooniga võitlemise ja terrorismi rahastamisele vastu astumise nimel,  kui ei võitle selle kurjaga,» ütles Ivanov kohtumisel rahapesuvastase agentuuri (FATF) presidendi Je-Yoon Shiniga.

Ivanov ei välistanud, et G-20 tippkohtumise ajal Türgis arutavad maailma juhid tõsiselt ka küsimusi, mis on seotud terrorismi, eelkõige sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik rahastamisega.

«Sel aastal USA algatusel ja Venemaa toetusel läbi viidud Islamiriigi rahaallikate uurimine peab olema mitte ühistöö lõpp-punkt, vaid konkreetsete riikide, füüsiliste ja juriidiliste isikute tuvastamise töö algus,» ütles Ivanov.

Ta meenutas, et osales äsja ÜRO korruptsioonivastase võitluse konventsiooni konverentsil Peterburis ja rõhutas seal aset leidnud «suurt edasiminekut».

Je-Yoon tõi vastuses välja kasu, mis tõuseb Venemaa kaastööst võitluses korruptsiooni ja terrorismi rahastamisega. Ta pidas seda ülemaailmseks probleemiks ja märkis, et FATF aitab «selle kurjaga võidelda». FATF-i president meenutas, et agentuuri viimasel istungil osales terrorismi rahastamise küsimuse uurimises 194 riiki.

«See number teeb vaieldamatult rõõmu, kuid kahjuks on veel mõni riik, kus terrorismi rahastamist kriminaalkorras ei karistata,» ütles Je-Yoon. Ta märkis, et loodab Venemaale kui usaldusväärsele partnerile.

Je-Yoon märkis, et tuleval aastal on Venemaa Euraasia rühma eesistujaks ja soovis edu Juri Tšihantšinile, Venemaa rahaseireteenistuse direktorile.

«Käisin eile Venemaa rahandusluures. Mind vapustas seadusvastaste voogude tuvastamise tehnika hulk. Minu kodumaal, Koreal sellist tehnikat kahjuks ei ole. Loodan, et astume rahapesu vastu ühiselt. Ilma selleta ei saa korruptsiooniga võidelda,» lisas ta.

Presidendi administratsiooni ülem märkis seepeale, et Venemaa «panustab tähelepanuväärseid eelarvelisi» vahendeid rahaseire arendamisse.

«Me ei reklaami seda laialt, kuid sõpradele oleme valmis kõike näitama. Me kavatseme mitte ainult näidata oma saavutusi, vaid kuulame ka teie soovitusi. Me ei taha teha nägu, nagu meil oleks kõik hästi,» ütles Ivanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles