Saksamaa nuhkis Prantsuse välisministri järel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande. Foto: AFP/SCANPIX

Saksa meedia avaldas kolmapäeval, et riigi välisluure teenistus BND luuras Prantsusmaa välisministri Laurent Fabiusi järel.

Berliinis paiknev raadiojaam rbb Inforadio väitis ilma allikaid nimetamata, et BND luuras mitte üksnes Fabiusi, vaid ka teiste Rahvusvahelise Kriminaalkohtu, Maailma Tervishoiuorganisatsiooni, Ameerika Ühendriikide Föderaalse Juurdlusbüroo ja USA-s asuvate ettevõtete töötajate järel.

Kuigi ametnikud keeldusid väiteid kommenteerimast, kogunes samal päeval parlamendikomitee, mille ülesandeks on järelevalve luureteenistuste üle.

Prantsusmaa president François Hollande kutsus Saksamaad üles andma üle kogu juhtumiga seotud informatsioon. «Sedalaadi asjad ei tohiks liitlaste vahel toimuda,» ütles ta.

Eelmisel kuul ergutas Saksa justiitsminister Heiko Maas suuremale kontrollile BND üle. Avalikkuse ette jõudsid väited, et spioonid olid nuhkinud Saksamaa liitlasriikide saatkondade järel ilma, et oleks saanud selleks valitsuselt loa.

Info tuli päevavalgele ligi kaks aastat pärast seda, kui üle maailma tekitasid skandaali endise Ühendriikide luuretöötaja Edward Snowdeni paljastused ameeriklaste luuramisest oma liitlasriikide järel. Toona esitas kantsler Angela Merkel Washingtonile pea samasuguse protestinoodi, millega peab ise nüüd Pariisi puhul vastamisi seisma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles