Aung San Suu Kyi erakond võitis parlamendienamuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupmees müüb Aung San Suu Kyi pildiga kalendreid.
Kaupmees müüb Aung San Suu Kyi pildiga kalendreid. Foto: SCANPIX

Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi erakond on võitnud nädalavahetusel peetud valimistel parlamendis enamuse, ilmneb täna avaldatud ametlikest tulemustest.

Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi erakond on võitnud nädalavahetusel peetud valimistel parlamendis enamuse, ilmneb reedel avaldatud ametlikest tulemustest.

Tänu enamusele saab Suu Kyi Rahvuslik Demokraatialiiga (NLD) valida riigile järgmise presidendi ja moodustada valitsuse.

NLD endale taganud endale parlamendis üksi valitsemiseks piisava kahe kolmandikulise enamuse ehk 348 kohta, kuigi hulk mandaate on veel välja kuulutamata.

Partei on praeguseks ametlikult võitnud seaduste vastuvõtmiseks vajalikud 238 kohta alamkojas ja 110 ülemkojas.

Valitsev sõjaväemeelne Solidaarsus- ja Arengupartei (USDP) oli reede lõunaks kohaliku aja järgi võitnud parlamendis vaid 40 kohta. Põhiseaduse kohaselt on sõjaväele parlamendi mõlemas kojas reserveeritud veerand kohtadest.

Tulemus tähendab radikaalseid muutusi poliitikamaastikul riigis, mida viis aastakümmet on domineerinud sõjavägi. Kuigi relvajõud ei ole USDP valimiskaotust ametlikult tunnistanud, on nad möönnud NLD suurt edu ja lubanud tulemusi austada.

Relvajõudude ülema kindral Min Aung Hlaingi kantselei on öelnud, et lõplike tulemuste väljakuulutamise järel on sõjavägi valmis Suu Kyiga kõnelusi pidama. Vastava kutse esitas opositsioonijuht kolmapäeval, kutsudes läbirääkimislaua taha ka president Thein Seini ja parlamendispiikri Shwe Manni.

Nobeli rahupreemia laureaat Suu Kyi ise presidendiks kandideerida ei saa, sest sõjaväehunta koostatud põhiseadus keelab selle isikutele, kelle lastel on võõrriigi kodakondsus. Opositsioonijuhi pojad on Suurbritannia kodanikud.

Samas on Suu Kyi deklareerinud, et temast saab valimisvõidu korral presidendist ülem riigi 'de facto' liider

Viisteist aastat koduarestis viibinud Suu Kyi peeti kinni 1990. aastal, kui Birmas olid viimased kõigile erakondadele avatud valimised. NLD võitis toona suurelt, kuid asjade käigust kohkunud sõjavägi otsustas tulemusi mitte tunnistada.

2010. aastal, kui hunta korraldas valimised, mille tulemusena tuli võimule praegune nominaalne tsiviilvalitsus, boikoteeris NLD neid. Suu Kyi oli siis koduarestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles