Pildid: Rootsi politsei kontrollib seoses piirkontrolli kehtestamisega ka ronge

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi võimud teatasid, et alates eilsest toimub Rootsi piiril eelkõige lõunas ja läänes isikut tõendavate dokumentide kontroll.

Eile oli Lõuna-Rootsi Malmö Hyllie raudteejaamas umbes 15 politsenikku, kes kontrollisid Taanist tulnud rongireisijaid, edastab The Local.

Rongidelt tõsteti maha vähemalt 30 põgenikku, kellel soovitati esitada Rootsis ametlik asüülitaotlus.

Eile pärastlõunal saabus rongiga Malmösse ja laevaga Helsingborgi umbes 20 iraaklast, kes saadeti Taani tagasi.

«Neil puudusid Rootsi sisenemist võimaldavad dokumendid ja nad ei soovinud Rootsis asüüli saada,» teatas Rootsi lõunapiirkonnas tegutseva politsei esindaja Leif Fransson.

Lõuna-Rootsi ühistranspordiettevõte Skånetrafiken teavitas kodanikke, et politsei pistelise kontrolli tõttu tuleks varuda rohkem reisiaega.

Reisinute teatel võttis isikut tõendavate dokumentide kontroll aega vaid paar minutit ning politsei oli väga viisakas.

«Politsei püüab kontrollida võimalikult paljusid ronge, kuid vastavalt olukorrale muudame oma tööd. Oleme olukorras, kus tegutsemist tuleb iga tunni järel ümberhinnata ja muuta,» teatas politsei pressiesindaja Ewa-Gun Westford.

Saksamaalt Rostockist tahtis umbes 60 põgenikku minna Rootsi Trelleborgi, kuid kuna neil puudusid dokumendid, siis ei saanud nad laevapiletit ja tuli neil Saksamaale jääda.

Rootsi kehtestas ajutise piirikontrolli kümneks päevaks, kuid Schengeni piirireeglite kohaselt saab seda pikendada kuni kuue kuuni.

Rootsi võimude teatel saabub omal käe riiki aina enam üksinda reisivaid põgenikest alaealisi. Sel aastal on neid saabunud 23 000, mis on varasemate aastatega võrreldes väga suur arv.

«Riiki massiliselt saabujatest on kõige raskem kontrollida üksinda reisivaid lapsi ja noori. Nad tavaliselt ei registreeri end põgenikekeskustes. Need lapsed lihtsalt kaovad ja meil on neid keeruline jälgida,» teatas Rootsi migratsiooniameti pressiesindaja Mikael Hvinlund.

Rootsi võimud lubavad riiki need dokumentideta sisserändajad, kes paluvad Rootsis asüüli, kuid need, kes seda ei soovi saadetakse tagasi riiki, kust nad tulid.

«Me ei püstita kuhugi tara, lihtsalt tuleb säilitada olukorra üle kontroll.  Peame lihtsalt teadma, kes tuleb riiki,» lausus Rootsi peaminister Stefan Löfven.

Samal seisukohal on ka Rootsi migratsiooniameti juht Anders Danielsson.  

9,8 miljoni elanikuga Rootsi on oma rahvaarvuga võrreldes võtnud Euroopa riikidest enim  põgenikke vastu.

Rootsi migratsiooniekspertide teatel on sel aastal oodata ligi 200 000 asüülitaotlust. Samas on Rootsis tekkinud olukord, et migrantidele ei ole enam majutuskohti. Sellest teatas Rootsi juba möödunud nädalal ja palus Saksamaal Rootsi pääsemist oodanud süürlastel, iraaklastel ja afgaanidel jääda Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles