Nobelist hoiatas Euroopat kontrollimatu migratsiooni eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) liider F.W. de Klerk
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) liider F.W. de Klerk Foto: SCANPIX

Nobeli preemia laureaat ja endine Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) liider F.W. de Klerk hoiatas Euroopat kontrollimatu migratsiooni eest, millega võivad kaasneda ksenofoobsed rünnakutelained.

Nobeli preemia laureaatide kohtumisel Hispaanias Barcelonas sõnas De Klerk, et suure hulga töötute inimestega kaasneb ka suur risk.

«On risk, et töötusest kujuneb probleem, uued tulijad on valmis tegema tööd riigi regulatsioone eirates,» sõnas kunagine apartheidi-vastane De Klerk.

«Ma räägin LAVi kogemusest. Umbes 10 protsenti meie elanikkonnast moodustavad ebaseaduslikud immigrandid. Nad on valmis tegema tööd tööseaduse väliselt, alampalgast väiksema tasu eest ning paljud tööandjad kasutavad seda ka ära.»

«See on viinud selleni, et osa kohalikest hakkas väitma, et migrandid võtavad nende töökohad ära ning sellele järgnesid ksenofoobiast motiveeritud intsidendid,» ütles ta.

LAVis toimus selle aasta alguses rünnakutelaine, milles tapeti Zimbabwe, Mosambiigi ja teiste Aafrika riikide migrante.

Sajad perekonnad lahkusid oma kodudest ning pagesid laagritesse.

Samas kiitis De Klerk Saksamaad ja Rootsit nende avatud uste poliitika eest, rõhutades paremate regulatsioonide ja koordineerimise tähtsust. Samuti tuleb De Klerki hinnangul toetada riike nagu Jordaania, kuhu on Iraagist ja Süüriast pagenud sadu tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles