Eestlane Pariisis jäi turvakaalutlustel ööseks sõprade juurde

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiautod Pariisi tänaval.
Politseiautod Pariisi tänaval. Foto: Reuters/ScanPix

Pariisis Science Po’s rahvusvahelisi suhteid õppiv Oliver Mõru sai linnas juhtunud rünnakuist teada eile õhtul kella 22.10 paiku. Ta oli parajasti metroos, teel Place de la Republique'i suunas, kui inimestele toimunust teada anti.

«Metroo oli sellel ajal juba üsna tühi ja jooksis iga minutiga veel rohkem tühjamaks, kuigi metroo ise jäi endiselt tööle. Lihtalt nendes peatustes, kus sündmused aset leidsid, peatusi ei tehtud, näiteks Place de la Republique’i peatuses,» kirjeldas Mõru. «Minul oli vaja suhtelisetl liini lõppu sõita, seega jäi mõni üksik inimene koos minuga veel rongi. Miski, mida igapäevaselt Pariisis kindlasti ei näe.»

«Metroost välja saades võis näha ka tänavatel tühjust. Politsei sireene oli kuulda ja mõnda üksikut kiirustavad inimest tänaval. Poed, kohvikud jms pandi kohe kinni,» jätkas ta. «Väga emotsionaalne õhkkond on sellest ajast saadik olnud. Inimesed on omavahel tihedalt ühenduses ja uurivad teineteiselt, kus parasjagu asutakse ja kas nendega on ikka kõik korras. »

«Need vähesed, kes olid tänavatel, olid šokeeritud. Võis kuulda nende ängi toimunu suhtes,» märkis ta.

Mõru viibib parajasti umbes 15-minutilise metroosõidu kaugusel Place de Republique’ist, kus sündmused aset leidsid. «Tänase öö veetsin sõprade pool, sest oleks liiga ohtlik olnud koju tagasi minna,» rääkis ta.

Koju pole ta jõudnud siiani. «Jälgime sõpradega koos uudiseid. Esimene meist lahkub nüüd, just,» jutustas Mõru. «Ta elab näiteks ainult kümne minuti kaugusel kohast, kus peatun, aga pidas paremaks mitte lahkuda.

«Teisisõnu, õhkkond on hetkel endiselt väga ärev,» resümeeris Mõru. «Tudengid omavahel on pidevalt ühenduses olnud. Vahetanud informatsiooni oma asukoha ja muu sellise kohta. Elu Pariisis seisab. Poed ei tööta ja tänavad on tühjad.»

«Pariisis oli olukord ka enne pinev, alates Charlie Hebdo rünnakuist,» lisas Mõru. «Pidevalt võis näha sõjavaelasi ringi liikumas, patrullimas tähtsamaid hooneid. Minu ülikoolilegi on tehtud mitmeid terroriähvardusi, sellest ulenevatl on pidevad kontrollid, kes siseneb hoonetesse ja millal.  Aga tänasest sündmuste valguses võib arvata, et julgeolekuolumeetmeid suurendatakse Prantsusmaal veelgi.»

Eestlane Pariisis, kirjuta meile online@postimees.ee.

Täiendatud kell 9.58.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles