Süüria tulevik: Viini kõnelustel määrati kindlaks konkreetne ajakava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotelli juurde, kus toimusid kriisikõnelused lahendamaks Süüria konflikti, kogunesid protestijad.
Hotelli juurde, kus toimusid kriisikõnelused lahendamaks Süüria konflikti, kogunesid protestijad. Foto: SCANPIX

Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieri sõnul leppisid Viini Süüria kriisikõnelustele kogunenud diplomaadid laupäeval Süüria jaoks kokku ajakava, mis näeb ette üleminekuvalitsuse moodustamist kuue kuu ja valimiste korraldamist 18 kuu jooksul.

«Oleme kokku leppinud, et üleminekuperiood peab kestma üle 18 kuu ja sisaldama Süüria üleminekuvalitsuse moodustamist kuue kuu jooksul,» ütles Steinmeier.

Seitsmeteistkümne riigi ja kolme rahvusvahelise organisatsiooni tähtsaimad diplomaadid leppisid kokku, et püüavad esimese kohtumise Süüria režiimi ja opositsiooni esindajate vahel kokku kutsuda enne 1. jaanuari ja loodavad selleks ajaks ka relvarahuni jõuda.

Keegi ei peta ennast raskuste osas, millega silmitsi ollakse, kuid otsustavus lahendus leida on esimesest kõnelusvoorust möödunud 14 päeva jooksul kasvanud, lausus Saksa välisminister.

«See näib endiselt utoopiline, kuid meil on kõik suurjõud laua ümber,» lisas Steinmeier.

Tema sõnul varjutas läbirääkimisi reedene veretöö Pariisis, mis samas suurendas otsusekindlust edasi liikuda.

President Bashar al-Assadi tuleviku osas pole aga endiselt kokkuleppele jõutud, ütles laupäeval USA välisminister John Kerry.

«Oleme endisel eri meelt selles, mis juhtub Bashar al-Assadiga,» ütles Kerry Viinis ühisel pressikonverentsil Vene välisministri Sergei Lavrovi ja ja ÜRO eriesindaja Staffan de Misturaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles