AP: Iraak hoiatas Prantsusmaad vaid päev enne Pariisi terrorirünnakuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse lipuvärvides küünlad
Prantsuse lipuvärvides küünlad Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri AP teatel hoiatas Iraagi luure Prantsusmaa luuret vaid päev enne Pariisis toime pandud terrorirünnakuid äärmusrühmituse Islamiriik võimaliku terrorismi eest.

AP viitab väljaandele Mashable, mille kohaselt Iraagi luure saatis prantslastele teate, milles seisis, et Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi andis käsu teha rünnakuid neis riikides, mille üksused võitlevad Süürias ja Iraagis Islamiriigi vastu.

Terrorirühmitus ähvardas juba varem Venemaad pommirünnakutega.

Iraaklastel aga ei olnud täpselt teada, kus rünnakud aset leida võivad. Prantsusmaa julgeolekujõud sõnasid AP-le, et Prantsusmaa saab teiste riikide luuretelt hoiatussõnumeid iga päev ning Iraagi saadetud ei olnud varasematest erinev.

AP etatel said nad enda valdusse koopia Iraagi luure poolt saadetud hoiatussõnumist, milles on konkreetselt öeldud, et rünnak võib leida aset Prantsusmaal.

Iraagi luure teates oli, et Prantsusmaal rünnaku läbiviijad on saanud väljaõppe Islamiriigi käe all Süürias Raqqas ning Prantsusmaal aitavad neid juba ees abilised, kes on osanud end hästi varjata.

Iraagi luure andmetel valmistasid rünnakuid ette 24 inimest, kellest 19 on ründajad ja viis logistikut.

13. novembri õhtul toimus Pariisis mitu rünnakut, milles hukkus 129 ja sai vigastada 350 inimest, neist 99 raskelt.

Islamiriik teatas 14. novembril, et nemad on selle rünnaku taga.

Iraagi välisminister Ibrahim al-Jafaari sõnas eile Austrias Viinis ajakirjanike ees esinedes, et Iraagi luurel olid kindlad andmed Islamiriigi võimalike rünnakute kohta kas Prantsusmaal või USAs.

Prantsusmaa president François Hollande nimetas Pariisi rünnakuid Prantsusmaale ja Euroopale sõja kuulutamiseks.

Terroristid ründasid Bataclani kontserdisaali, kus hukkus 89 noort. Teine rünnakupaik oli Stade de France staadion, kus toimus Prantsusmaa ja Saksamaa sõpruskohtumine jalgpallis.

Veel rünnati mitut pariislaste ja turistide seas populaarset restorani.

Prantsuse politsei andmetel hukkus rünnakutes seitse terroristi ning Belgias arreteeriti isikuid, keda kahtlustatakse seotuses Pariisi rünnakutega. Ühte terrorismis kahtlustatav on kuulutatud tagaotsitavaks.

Pariisi terrorirünnakute tõttu kuulutati Prantsusmaal välja hädaolukord ning piirikontrolli karmistati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles