Pariisi rünnakute taga oli prantslasest Timukas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salim Benghalem
Salim Benghalem Foto: Youtube

Poliitikaekspertide teatel osaleb Prantsusmaa aktiivselt äärmusrühmituse Islamiriik vastastes rünnakutes ja just see on 13. novembri Pariisi terrorirünnakute põhjuseks. Islamiriik lähtus Pariisi puhul kättemaksust, kuna Prantsusmaa on teinud õhurünnakuid «nende kalifaadi aladel».

Prantsusmaa oli üks esimesi riike, mis nõudis Süüria presidendi Bashar al-Assadi tagasiastumist ning Prantsusmaa liitus kiiresti Islamiriigi-vastase koalitsiooniga, edastab The Guardian.

Prantsusmaa on abistanud logistiliselt Süürias president al-Assadi vägede vastu sõdivat Vaba Süüria Armeed.

Möödunud nädalal ründasid Prantsusmaa lennukid nafta- ja gaasitehaseid Deir ez-Zoris eesmärgiga hävitada Islamiriigi valduses olevaid tööstuskomplekse, mille toodangu abil äärmusrühmitus end rahastab.

8. oktoobril tegid Prantsuse lennukid rünnakuid Süürias asuvale Raqqale, mille Islamiriik on kuulutanud oma pealinnaks.

Väljaande Le Monde teatel oli selle rünnaku sihtmärgiks 35-aastane Salim Benghalem, keda tuntakse ka hüüdnimega Timukas. Teda peetakse isikuks, kes värbab prantslasi Islamiriigi ridadesse.

Prantsusmaa võimude andmetel võitleb Süürias ja Iraagis umbes 600 Prantsusmaa kodakondsusega isikut.

Prantsusmaa on teinud Iraagis rünnakuid rohkem kui 450-le Islamiriigiga seostatud kohale, Süürias on rünnakuid tehtud vähem.

Prantsusmaa luure kahtlustab, et Pariisi rünnakute peaorganiseerijaks võib olla Benghalem. Politsei uurib Benghalemi võimalikku seotust 13. novembri rünnakutega, sest lisaks prantslaste värbamisele osales ta jaanuaris satiiriväljaande Charlie Hebdo vastu tehtud rünnakus.

Teada on, et Benghalem kasvas üles Pariisi üheks keskklassi rajoonis ja sai hea hariduse.

Prantsuse võimude sõnul leidis mehe radikaliseerumine aset mitu aastat tagasi ning temast sai Islamiriigi «hall kardinal».

Oletatakse, et Benghalem tegeleb eelkõige prantslastest džihadistide värbamise ja koolitamisega ning nende tegevuse koordineerimisega Prantsusmaal.  

Prantsuse maineka kriminoloogi ja terrorismiuurija Alain Baueri arvates võis Benghalem olla Pariisi rünnaku taga.

Prantsuse luureametnike teatel saab Benghalemi seostada nüüd kahe Islamiriigi poolt Euroopas toime pandud rünnakuga.

Benghalem on lähedalt seotud Prantsuse päritolu Mehdi Nemmouchega, kes tappis 2014. aasta mais Brüsseli juudi muuseumis neli inimest.

Nemmouche oli Islamiriigi väljaõppelaagrites üks aasta ning ta oli seotud Benghalemiga.

Islamiriik röövis 2013. aastal prantslasest ajakirjaniku Nicolas Heni, kelle sõnul oli üks ta röövijatest Nemmouche, kes vange julmalt piinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles