Briti luure tugevdab Pariisi sündmuste tõttu oma ridu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis toimus 13. novembril 2015 terrorirünnak
Pariisis toimus 13. novembril 2015 terrorirünnak Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi valitsus eraldas luureteenistustele lisaraha võitlemaks efektiivsemalt äärmusrühmitusega Islamiriik.

Lisaraha võimaldab Briti sise- ja välisluurel ning valitsusside peakorteril võtta tööle veel 1900 inimest, edastab BBC.

Briti ministrid peavad kokkuleppele jõudma ka lennundusturvalisuse lisafinantseerimises.

Briti võimud langetasid luurejõudude tugevdamise ja uute spetsialistide palkamise otsuse pärast 13. novembril Pariisis aset leidnud terrorirünnakuid, milles hukkus 129 inimest, kaasa arvatud üks britt.

Äärmusrühmitus Islamiriik teatas, et nemad on Pariisi rünnakute taga.

Briti peaminister David Cameron sõnas, et Ühendkuningriigi luure- ja julgeolekujõud vajavad tugevdamist, et võidelda efektiivsemalt nendega, kes tahavad hävitad euroopalikke väärtusi.

Pariisi rünnakutes hukkus üks Briti kodakondsusega isik, kelleks oli Ühendkuningriigi siseministri Theresa May teatel Essexist Colchesterist pärit Nick Alexander ning veel üks britt sai vigastada.

Suurbritannia valitsuse strateegilise kaitse ja julgeoleku raport peaks ilmuma varsti, kuid juba enne seda teatati, et luureorganite töötajaskonda suurendatakse umbes 15 protsendi võrra.

Praegu töötab Ühendkuningriigi erinevates luureametites umbes 12 700 inimest.

Briti politsei küsitleb oma riigi kodanikke, kes saabusid Prantsusmaalt kodumaale tagasi ja kes olid Pariisi rünnaku tunnistajaks ning kellel võib selle tõttu olla väärtuslikku informatsiooni.

Samuti ärgitati britte helistama terrorismivastasele politseiliinile, kui neil on mingeid andmeid terroristide tegevuse kohta Ühendkuningriigis.

Suurbritanniast pärit 36-aastane Nick Alexander hukkus möödunud reedel Pariisis Bataclani kontserdimajas. Ta pere sõnul oli tegemist rõõmsameelse ja tubli inimesega.

Bataclani kontserdimajas esines USA Eagles of Death Metal bänd, mille kontserdi ajal terroristid tule avasid. Hukkus 89 noort kontserdikülastajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles