Haitil on koolera tõttu katastroofiline olukord

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haitil on koolera tõttu katastroofiline olukord. Fotol välilaatsaret Port-au-Prince´is
Haitil on koolera tõttu katastroofiline olukord. Fotol välilaatsaret Port-au-Prince´is Foto: SCANPIX

Kardetud koolera on jõudnud Haiti pealinna Port-au-Prince`i.

Punas Risti töötajate sõnul on olukord katastroofiliseks muutunud, edastab mtv3.fi.

«Port-au-Prince on suurlinn, kus elab mitu miljonit inimest, kuid samas on siin hügieen peaaegu olematu. Selle tõttu on olukord katastroofiline,» selgitas soomlasest Punase Risti arst Pentti Haatanen.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) prognoosi kohaselt haigestub koolerasse umbes paarsada tuhat inimest, esialgu võib suremus olla 5 – 7 protsenti.

«Haitil olevatele Punase Risti esindajatele on selge, et koolera levikut ei saa enam peatada. Küsimus on nüüd selles, kui kiiresti saab epideemia kontrolli alla. Selleks võin minna nii paar päeva kui ka paar nädalat, kuid epideemiat ära hoida pole võimalik,» nentis Haatanen.

Rahvusvahelised abiorganisatsioonid püüavad koolera levikut takistada teavituskampaaniate abil.

Punane Rist kasutab selleks mobiilisõnumeid, milles selgitatakse, kuidas nakatumist vältida. Lisaks on veel sadu vabatahtlikke, kes Port-au-Prince`i telklinnakutes käivad rääkimas hügieeni tähtsusest.

Haitil avastati esimesed koolerajuhtumid ligi üks kuu tagasi. Haitil ei ole nii laiaulatuslikku koolerapuhangut olnud viimased 100 aastat.

Koolera (Cholera) on äge nakkushaigus, mille tekitajaks on kooleravibrioonid (Vibrio Cholerae). Need bakterid vajavad elutegevuseks aeroobset keskkonda.

Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel. Koolera esineb eelkõige sooja kliimaga maades, kus sageli tarbitakse puhastamata joogivett ning pesemata toiduaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles